Hej:)
dziś jeden z moich ulubionych deserów na szybko. Uwielbiam jabłka, kruche ciasto, szarlotkę. Ale nie chce mi się jej robić, poza tym kto to zje (tjaaa). Cała blacha na dwie osoby?!? Bez sensu...
Dlatego na takie okazje wybieram coś małego i szybkiego. Jabłka pod pierzynką z chrupiącej kruszonki.
Potrzebujemy:
- kilku jabłek
- cukru
- wody
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- cynamon
- suszone kwiaty lawendy
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dosładzamy łyżką cukru. Dusimy do miękkości. Można doprawić odrobiną cynamonu
i kwiatów lawendy. To połączenie uwodzi smakiem. Delikatnie ziołowy aromat lawendy doskonale komponuje się z prażonymi jabłkami. I nie śmierdzi molami;)))
i kwiatów lawendy. To połączenie uwodzi smakiem. Delikatnie ziołowy aromat lawendy doskonale komponuje się z prażonymi jabłkami. I nie śmierdzi molami;)))
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, masło rozpuszczamy i gorące wlewamy do miski. Łyżką mieszamy składniki, aż zrobią się grudki.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy jabłka, a na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w 200 stopniach do uzyskania chrupiącej, złotej kruszonki. Pyszne na ciepło i zimno. Ale najlepsze gorące z lodami waniliowymi!
Hey:)
today my very best fast dessert. I love apples, shortbread, apple pie... But I'm too lazy, besides it doesn't make any sense to prepare a cake for two;)
That's why I prefer something small and fast. Apple crumble, mmm...
All you need:
- few apples
- sugar
- water
Crumble:
- 100 g butter
- 100 g sugar
- 200 g flour
- cinnamon
- lavender flowers
Peel of the apples and cut them into small pieces. Put them to the pot, add some water and sugar. Boil it until apples will be soft. You can add a pinch of cinnamon and dried lavender flowers. It's delicious, a hint of herbal taste inside.
Add sugar and flour into a bowl, melt butter and add also to the bowl. Mix all together.
Add apples to the heatproof pot and a crumble on the top and bake it for about 30-40 minutes in 200 degrees. It delicious hot or cold, but best hot with vanilla ice cream!
Poezja smaku!/ A poem of taste. |
Uwielbiam kanapki:)/ I love sandwiches:) |
Miłej niedzieli:)
Have a nice Sunday:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz