Cześć:)
dziś przepis mało niedzielny i wykwintny, ale zapewniam Was, pyyyszny! I wszyscy wegetarianie będą wreszcie happy:) jest to jeden ze smaków mojego świętokrzyskiego dzieciństwa. Wtedy jadło się prosto i tanio, bez wymyślnych składników, egzotycznych przypraw
i fon-fon podawania;) Na co dzień tak nie jem, ale od czasu do czasu uwielbiam te biedne dania. A ich smaki i zapachy pamiętam do dnia dzisiejszego, najczęściej kojarząc je z konkretną sytuacją. Bo jako dziecko nie byłam księżniczką, bliżej mi było do Mikołajka i innych chłopaków;)))
i fon-fon podawania;) Na co dzień tak nie jem, ale od czasu do czasu uwielbiam te biedne dania. A ich smaki i zapachy pamiętam do dnia dzisiejszego, najczęściej kojarząc je z konkretną sytuacją. Bo jako dziecko nie byłam księżniczką, bliżej mi było do Mikołajka i innych chłopaków;)))
I tak dziś proponuję warzywa smażone z boczniakami, zatopione
w śmietanowo-musztardowym sosie. Na pewno jest to danie dość ciężkostrawne, więc kto wrażliwszy musi to mieć na uwadze:)
w śmietanowo-musztardowym sosie. Na pewno jest to danie dość ciężkostrawne, więc kto wrażliwszy musi to mieć na uwadze:)
Składniki:
- 40 dag ziemniaków
- 25 dag marchwi
- 15 dag boczniaków
- 1 duża cebula
- 1 por
- 3/4 szkl. gęstej śmietany
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i opłukać. Smażyć razem przez 5 minut na łyżce oleju. Zdjąć z patelni. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, pora w krążki, marchew utrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć marchew z ziemniakami przez 8-10 minut ciągle mieszając. Dodać pora, doprawić do smaku solą
i pieprzem i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z musztardą i 1/2 szkl. wody, dodać do warzyw i zagotować potrawę, jeszcze raz doprawić. Wymieszać z podsmażonymi boczniakami z cebulą i wszystko razem chwile pogotować. Smak tej potrawy jest bardzo oryginalny
i uzależniający;)
i pieprzem i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z musztardą i 1/2 szkl. wody, dodać do warzyw i zagotować potrawę, jeszcze raz doprawić. Wymieszać z podsmażonymi boczniakami z cebulą i wszystko razem chwile pogotować. Smak tej potrawy jest bardzo oryginalny
i uzależniający;)
Smacznego!
Hi:)
Today not
so haute cousine, but delicious! And
all vegetarians will be happy:) This dish reminds me my childhood:
it’s simple and cheap, no luxurious ingredients, exotic spices and fancy dining;)
I really like that kind of food.
It’s all
about veggies in creamy-mustard sauce. Remember, that this will be quite stodgy
food;)
Ingredients:
- 40 dec potatoes
- 25 dec carrot
- 15 dec oyster mushrooms
- 1 big onion
- 1 leeks
- ¾ cup of creme fraiche
- 4 tablespoons of oil
- 2 tablespoons of mustard
- salt
- pepper
Peel off
the onion and chop it carefully. Clean all mushrooms and fry it all together
with oil for about 5 minutes. Take it off from the pan.
Peel off
potatoes and cut them into wedges, slice leeks and grate carrots. Fry potatoes
with carrots on oil for 8-10 minutes, mix all the time! Add leeks, salt and
pepper and simmer until all veggies will be nice and soft.
Mix cream
with mustard and ½ cup of water, add this mixture into your veggies, boil it
and add some spices. Then add mushrooms with onion and boil it once again.
Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz