Cześć:)
dziś kolejny pomysł na lekką, letnią przekąskę. Będzie idealna na wieczór z winem i bagietką. O czym mowa - carpaccio z buraków z dodatkiem sera koziego i orzechów, podane na liściach rukoli. Zapewne buraczki kojarzą Wam się tylko z Kaczką Dziwaczką i obiadem ze stołówki;) Spróbujcie je upiec z dodatkiem sosu balsamicznego i ziół, a już nigdy nie zignorujecie swojskiego buraka;) Zatem do dzieła:)
Składniki (porcja na dwie osoby):
- 4 małe buraki
- duża garść rukoli
- ser kozi (może być roladka)
- orzechy włoskie
- oliwa - 2 łyżki
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- cytryna
- miód
- folia aluminiowa;)
Buraki umyć i w mundurkach;) owinąć w folię aluminiową. Piec ok. godziny w 200 stopniach. Zrobić test widelcem - jeśli da się go bez oporu wbić w buraki, znaczy są gotowe;) Pozostawić buraki do ostudzenia. Przygotować sos: wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok cytrynowy
i miód, tak, żeby nam smakowało:) Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to cieniusieńkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie. Całość polewać sosem i zajadać z bagietką. Wino, bardzo wskazane;)))
i miód, tak, żeby nam smakowało:) Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to cieniusieńkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie. Całość polewać sosem i zajadać z bagietką. Wino, bardzo wskazane;)))
Hi:)
today next fast and simple recipe and this time - beetroot carpaccio, with goat cheese and walnuts. Will be perfect for summer evening with baquette and wine:)
Ingredients (for 2 people):
today next fast and simple recipe and this time - beetroot carpaccio, with goat cheese and walnuts. Will be perfect for summer evening with baquette and wine:)
Ingredients (for 2 people):
- 4 small beetroots
- huge handful of rocket
- goat cheese
- walnuts
- olive oil - 2 tablespoons
- Provence herbs
- salt
- pepper
- balsamico - 1 teaspoon
- lemon
- honey
- aluminium foil;)
Wash beetroots and bake them in foil packets for about 1 hour in 200 degrees. Always use a fork to check if it's well done;) Keep them cool, peel and slice very thin. Put some rocket on a plate. Then beetroots slices, cheese, walnuts pieces and a sauce made with: oil, balsamico, lemon juice, honey and herbs.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz