środa, 22 lipca 2015

Domowe pesto z orzechów laskowych/ Home made hazel pesto

Hejka:)

dziś proponuję przygotować domowe pesto. Nie ma nawet porównania z najlepszym sklepowym specyfikiem. Idealnie dobrane składniki i przyprawy to gwarancja sukcesu. Wystarczy tylko garść makaronu i pysznie aromatyczny posiłek gotowy!


Składniki:
  • makaron spaghetti (ja biorę garść suchego makaronu na dwie osoby)
  • pomidorki koktajlowe

Pesto:
  • 150 g sera cheddar
  • 150 g orzechów laskowych uprzednio uprażonych na suchej patelni
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Blendujemy ser i orzechy. Dodajemy czosnek, natkę, sok i olej. Miksujemy całość, solimy i gotowe! Wystarczy tylko wymieszać z makaronem i pokrojonymi na połówki pomidorkami. Smacznego!
 

Hey:)

Today a home made hazel pesto on the top. You will fall in love with it! Try it even now;)


Ingredients:
  • spaghetti (full-hand for 2 people)
  • cherry tomatoes

Pesto:
  • 150 g cheddar cheese
  • 150 g hazel nuts (fried in a dry pan)
  • 1/2 garlic clove
  • 2 bunches of parsley
  • sunflower oil
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • salt


Mix cheese and nuts. Add garlic, parsley leaves, juice and oil. Mix it all, add some salt and add some pasta and tomatoes pieces. Enjoy!



2 komentarze:

  1. Jak do tej pory robiłam pesto z jarmużu. Orzechy laskowe w tej roli brzmią bardzo, bardzo, ale to bardzo atrakcyjnie. Nie masz problemu ze zmiksowaniem orzechów? I czy czosnek jest niezbędny? Mam na niego uczulenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy wstępnie zawsze siekam;) w obawie przed zniszczeniem blendera z L., a czosnku dodaję zawsze ząbek na smak;) można spróbować bez, w zamian dając jakichś przypraw typu tymianek;)

      Usuń

Translate

Obserwatorzy