Hejka:)
dziś proponuję przygotować domowe pesto. Nie ma nawet porównania z najlepszym sklepowym specyfikiem. Idealnie dobrane składniki i przyprawy to gwarancja sukcesu. Wystarczy tylko garść makaronu i pysznie aromatyczny posiłek gotowy!
- makaron spaghetti (ja biorę garść suchego makaronu na dwie osoby)
- pomidorki koktajlowe
Pesto:
- 150 g sera cheddar
- 150 g orzechów laskowych uprzednio uprażonych na suchej patelni
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- olej słonecznikowy
- łyżka soku z cytryny
- sól
Blendujemy ser i orzechy. Dodajemy czosnek, natkę, sok i olej. Miksujemy całość, solimy i gotowe! Wystarczy tylko wymieszać z makaronem i pokrojonymi na połówki pomidorkami. Smacznego!
Hey:)
Today a home made hazel pesto on the top. You will fall in love with it! Try it even now;)
Ingredients:
Today a home made hazel pesto on the top. You will fall in love with it! Try it even now;)
Ingredients:
- spaghetti (full-hand for 2 people)
- cherry tomatoes
Pesto:
- 150 g cheddar cheese
- 150 g hazel nuts (fried in a dry pan)
- 1/2 garlic clove
- 2 bunches of parsley
- sunflower oil
- 1 tablespoon of lemon juice
- salt
Mix cheese and nuts. Add garlic, parsley leaves, juice and oil. Mix it all, add some salt and add some pasta and tomatoes pieces. Enjoy!
Jak do tej pory robiłam pesto z jarmużu. Orzechy laskowe w tej roli brzmią bardzo, bardzo, ale to bardzo atrakcyjnie. Nie masz problemu ze zmiksowaniem orzechów? I czy czosnek jest niezbędny? Mam na niego uczulenie.
OdpowiedzUsuńOrzechy wstępnie zawsze siekam;) w obawie przed zniszczeniem blendera z L., a czosnku dodaję zawsze ząbek na smak;) można spróbować bez, w zamian dając jakichś przypraw typu tymianek;)
Usuń