Cześć:)
Jakiś czas temu wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że ciacho jest wyśmienite. Z pewnością mogą się o nie pokusić osoby dbające o linię. I to nie tylko od święta. W kontekście zbliżających się Świąt polecam je również takim samym Grinch'om jak ja, które gardzą karpiem i kapuchą:PPP
Ciasto:
- 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (około 150 g)
- 4 jajka
- 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 goździki
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
Polewa:
125 g serka philadelphia naturalnego
2 łyżeczki miodu
włoskie orzechy
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera. Następnie białka rozdzielamy od żółtek
i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Jeśli jest wodnista, nadmiar płynu proponuję odsączyć (można wypić). Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i rozbiłam za pomocą tłuczka, dosypałam do mojej marchewkowej masy. Orzechy włoskie tak samo;) Im drobniej tym lepiej. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę. Gdy ciasto jest już chłodne, można robić polewę. Serek mieszamy
z miodem łyżką i pokrywamy równomiernie górę ciasta. Obsypujemy kawałkami orzechów włoskich.
Smacznego!
i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Jeśli jest wodnista, nadmiar płynu proponuję odsączyć (można wypić). Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i rozbiłam za pomocą tłuczka, dosypałam do mojej marchewkowej masy. Orzechy włoskie tak samo;) Im drobniej tym lepiej. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę. Gdy ciasto jest już chłodne, można robić polewę. Serek mieszamy
z miodem łyżką i pokrywamy równomiernie górę ciasta. Obsypujemy kawałkami orzechów włoskich.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz