poniedziałek, 13 lipca 2015

Schab pieczony - czyli dwie pieczenie na jednym ogniu/ Baked loin - two in one

Cześć:)

Od jakiegoś już czasu staramy się wieść życie w miarę ekologiczne i jak najbliżej natury:) Dlatego też, będąc jeszcze w ciąży, wypróbowywałam różne receptury na zdrową, domową żywność. I tak, pierwszy problem to: skąd zdobyć dobre mięso? Ano, najlepiej ze wsi;)
Zapraszam zatem na pieczony schab, który można zjeść na obiad i dokończyć na kanapkach na kolację:)

Składniki:

  • ładny kawałek schabu
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • oliwa



Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Zostawiamy w lodówce co najmniej na dobę, po czym pieczemy w rękawie zgodnie z zasadą: kilo mięsa = godzina w piecu;) Przed końcem warto rozciąć folię, żeby ładnie się zrumieniło:)

I pamiętajcie, nie marnujcie sosu spod mięsa, ani nie kupujcie gotowców. Wystarczy przelać sos do rondla, dodać śmietany, zagotować i zredukować odrobinę na małym ogniu, a gdy trochę zgęstnieje będzie najpyszniejszym sosem pieczeniowym ever! Spróbujcie, bo warto:)


Hi:)

When I was pregnant we startde new life - ecological, slow and healthy. We discovered organic food, cosmetics and detergents. I hope it will be better for our future;) Today few words about food. First question: I need fresh meat. What to do? Find a real farmer;) and prepare this lovely pork loin - perfect for a dinner and a breakfast;)


Ingredients:
  • pork loin
  • salt
  • pepper
  • all spice
  • bay leaves
  • marjoram
  • Provence herbs
  • olive oil

Cover your clean meat with herbs and keep it in the frigde for about 24 hours and after that bake it in a special foil bag. Remember: 1 kg meat = 1 hour in the oven. You can cut the foil about half an hour before ending.

And don't fritter the sauce - it's best with some cream:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy