czwartek, 18 grudnia 2014

Ciastko z płynną czekoladą/ Chocolate lava cake

Hej hej:)

Czy u Was też ciągle mroczna jesień?
Na taki dzień jak dziś, najlepsza jest CZEKOLADA!!! I to na ciepło. Dlatego polecam Wam szybkie ciastka. Smacznego:)

Składniki na 6 kokilek:

  •     170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  •     56 g mlecznej czekolady, posiekanej
  •     140 g masła
  •     pół szklanki mąki pszennej
  •     1,5 szklanki cukru pudru
  •     3 duże jajka
  •     3 duże żółtka
  •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •     2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotować 6 kokilek (ramekinów do zapiekania). Wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub lepiej – kakao.

Masło i czekoladę włożyć do małego garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu.

Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę
i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować.

Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.

Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać 10–16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao.

Podawać natychmiast z truskawkami i/lub kulką lodów, bitą śmietaną itp.

Hi:)
How do you think about today's weather? Dark autumn, still? The very bst thing will be CHOCOLATE!!! A hot chocolate, of course. That's why I recommend you these fast cookies. Enjoy!

Ingredients for 6 ramekins:
     
  • 170 g of dark chocolate, chopped
  • 56 g of milk chocolate, chopped
  • 140 g of butter
  • 1/2 cup of flour
  • 1 and a 1/2 cup of caster sugar
  • 3 big eggs
  • 3 big yolks
  • 1 tea spoon of vanilla extract
  • 2 table spoons of orange liqueur

Take 6 ramekins, cover them inside with butter, and flour them a little;) Instead of flour, you can use cocoa here.
Melt butter and chocolate in a little pot, mix it all the time.
Pour this warm chocolate liquid into a bigger dish. Add flour and sugar, mix it all. Then add eggs, yolks, extract, liqueur and mix all again.

Put it into ramekins and bake for around 14 minutes at 220 degrees Celsius. But it depends on your oven and it might be 10-16 minutes. It should be well-done on the top, but still liquid inside. Bring hot cookies from the ramekins out and serve immediately with cocoa, strawberries and/ or ice cream or whipped cream etc.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers