poniedziałek, 5 grudnia 2016

Szybkie, proste, tanie menu: 3 pyszne, zimowe przekąski! Szaszłyk, sałatka czy słodka muffinka:)?

Cześć:)

Dziś przychodzę z propozycją trzech szybki, prostych i tanich przekąsek. Będzie coś na ząb, pożywna, chrupiąca sałatka (śmiało można zabrać ją do pracy) i bosko pachnące muffiny, które idealnie sprawdzą się na zimowe wieczory i ranki:) A mnie kojarzą się wyłącznie z dzieciństwem i Mikołajem;))) Gotujemy!




Na pierwszy rzut idzie przekąska, czyli moje FIT SZASZŁYCZKI:)

Składniki:
  • świeża bazylia
  • szybka parmeńska
  • pomidorki koktajlowe
  • kulki mozarelli


Na patyczki nabijamy na przemian: listek, pomidorka, ser i szynkę. Można zacząć od długiego plastra szynki i owijać wszystko po kolei, jak wstążką:) Szczegóły na zdjęciu;)


Pyszne polane odrobiną dobrej oliwy i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Można też pokusić się o przygotowanie domowego pesto pietruszkowego.




Chrupiąca sałatka z tuńczyka, ryżu i kukurydzy


Składniki:
  •     200 g ryżu paraboiled
  •     3 jajka ugotowane na twardo
  •     1 puszka kukurydzy
  •     1 puszka tuńczyka
  •     1 średnia czerwona cebula
  •     pestki słonecznika
  •     kilka łyżek majonezu
  •     sól
  •     pieprz



Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzony wsypujemy do miski.  Obrane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z ryżem i słonecznikiem, dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.




Christmas morning muffins


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 mandarynki
  • 125 ml tłustego mleka
  • 75 ml oleju
  • 1 jajko
  • 175 g suszonej żurawiny
  • do posypania: cukier trzcinowy


Suche składniki mieszamy. Mandarynki sparzamy, szorujemy, ścieramy skórkę
i wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do suchych składników. Do soku dolać mleko, tak aby razem było 200 ml. Dodać olej, jajko i lekko ubić. Płyn dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać do foremek, posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 20 min. w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Smacznego grudnia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers