niedziela, 23 października 2016

Drobiowa roladka ze szpinakiem, dobra nie tylko na mięśnie;)

Hej:)

Dziś pomysł na szybkie i pyszne danie z drobiu. Może być jedzone na obiad, ale świetnie smakuje także na zimno - w sałatce czy jako wędlina. Mięso drobiowe to gwarancja szybkości wykonania;), mniejszej ilości tłuszczu no i wspaniałego smaku. Można użyć fileta z piersi dowolnego ptaka. U mnie był to kurczak kukurydziany. Jeśli tak jak ja, kochacie szpinak, chude mięso i dziki ryż - zapraszam do stołu!






Składniki:


  • pierś drobiowa
  • paczka szpinaku (świeżego bądź mrożonego)
  • czosnek - 3 ząbki
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz



Mięso myjemy i kroimy na kotlety, które następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i pieprzem i odkładamy do lodówki. Pokrojoną drobno cebulę smażymy na złoto na oleju, wyciskamy czosnek i wrzucamy szpinak. Smażymy całość do uzyskania suchej, zwartej konsystencji i momentu, aż szpinak straci zapach surowizny. Doprawiamy do smaku. Gdy całość lekko ostygnie, bierzemy się za formowanie roladek. Na każdym kotlecie rozkładamy farsz szpinakowy i rolujemy. Mięso spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadło podczas smażenia. Roladki obsmażamy na oleju na rumiano i dusimy w piekarniku lub na kuchence do miękkości. Podajemy z ulubionymi dodatkami. u nas był to dziki ryż i mizeria:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers