Cześć,
dziś przepis na muffiny z makiem i marmoladą różaną. Kombinacja niby nie do przejścia, ale okazały się wyjątkowo pyszne. I chrupiące, mniam!
Składniki:
- 150 g roztopionego masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- jajko
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki maku
- marmolada różana
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki
mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i
nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po
jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy
całość kolejną łyżką ciasta.
Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez
20-25 minut. Po wyciągnięciu i przestygnięciu muffiny możemy dodatkowo
posypać cukrem pudrem. Niech Was nie zwiedzie zbita konsystencja ciasta. Muffiny powinny się udać;) Ewentualnie proponuję dodać trochę więcej jogurtu;)
Hi:)
today a very simple recipe. A poppy and rose petal marmelade muffins - seems to be a very strange combination, but actually they are delicious and crunchy!
Ingredients:
Mix all dry ingredients in one bowl, and liquid ones in the other one. Dont' mix marmalade! It will be our filling. Mix it all and add into your baking trays: one tablespoon of pastry on the bottom, then one teaspoond of marmalade and once again pastry on the top. Bake muffins for 20-25 minutes in 180 degrees. Serve solo or with powdered sugar. The pastry could look very hard, but everything should be ok. You can always add some more yoghurt.
today a very simple recipe. A poppy and rose petal marmelade muffins - seems to be a very strange combination, but actually they are delicious and crunchy!
Ingredients:
- 150 g of melted butter
- 150 g natural yoghurt
- 1 egg
- 2 cups flour
- 1 cup sugar
- 1 teaspoon of baking powder
- 1/2 teaspoon of baking soda
- 3 tablespoons of poppy seeds
- rose petal marmalade
Mix all dry ingredients in one bowl, and liquid ones in the other one. Dont' mix marmalade! It will be our filling. Mix it all and add into your baking trays: one tablespoon of pastry on the bottom, then one teaspoond of marmalade and once again pastry on the top. Bake muffins for 20-25 minutes in 180 degrees. Serve solo or with powdered sugar. The pastry could look very hard, but everything should be ok. You can always add some more yoghurt.
I znowu kubek i azjatyckie talerze w użyciu. Polecam sklep: www.twopeople.pl / A cup and asian plates still with me. From: www.twopeople.pl |
Uwielbiam muffinki <3
OdpowiedzUsuńJa też: mało roboty, dużo radości;)
Usuń