sobota, 20 czerwca 2015

Racuszki z serka wiejskiego/ Pancakes with cottage cheese

Hej;)

dziś mam dla Was post śniadaniowy. Choć równie dobrze może być obiadowy lub na podwieczorek:) Racuchy, które chcę Wam pokazać są tak pyszne, ze można je jeść przez cały dzień, o ile sumienie Wam pozwala;) Szybkie i proste w wykonaniu. Pomysł powstał z nadmiaru serka wiejskiego w lodówce.


Składniki: na ok. 10-12 placuszków średniej wielkości
  • 250 g serka wiejskiego (z kubeczka, razem ze śmietanką)
  • 2 średnie jaja
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru (u mnie 2)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i w osobnej misce wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
 
Do drugiej miski dodajemy serek wiejski, rozgniatamy go trochę widelcem i mieszamy z żółtkami, cukrem, olejem oraz mąką (najlepiej zrobić to rózgą) na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łopatką mieszamy całość.

Rozgrzaną patelnie delikatnie smarujemy masłem lub olejem, łyżką nakładamy małe porcje ciasta i formujemy placuszki, które smażymy
z obydwu stron, aż będą złociste.

Podawać od razu solo lub z ulubionym dżemem, czy Nutellą, ale świetne również na zimno, o ile dotrwają:) Smacznego!




Hey:)

today a perfect recipe for a breakfast, but also for lunch or dinner;) These delicate and fluffy pancakes are sooo goood, fast and simple;) Enjoy!

Ingredients: for about 10-12 pancakes
  • 250 g cottage cheese (with cream of course;))
  • 2 eggs
  • 4-5 tablespoons flour
  • 2-3 teaspoons sugar (I added 2;))
  • 1 tablespoon oil
  • a pinch of salt

Mix egg whites with a pinch of salt. In a second bowl mix cottage cheese with yolks, sugar, oil and flour using a fork or eggbeater. Add whipped egg whites at the end and mix gently.
Put some butter or any oil in a pan and fry small pancakes. Eat solo or with jam or Nutella:) Yummie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers