sobota, 6 czerwca 2015

Szparagi w boczku, mmm.../ Asparagus with crispy bacon, yeah...

Hej:)

dziś kolejny piękny dzień długiego czerwcowego weekendu i nie zamierzam go bynajmniej marnować:) Dlatego proponuje szybki post
z przepisem na coś mega pysznego. Szparagi w boczku! Kto próbował choćby śliwek w boczku, ten wie o czym mówię. O zaletach szparagów pisać chyba nie muszę;) Kto ciekawy, niech szuka w internecie;)
A tymczasem, korzystajcie, póki mamy na nie sezon:)

Składniki:

  • 20 zielonych szparagów
  • 20 plastrów boczku wędzonego parzonego
  • woda
  • sól
  • cukier

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzucamy szparagi, uprzednio umyte i z obłamanymi, zdrewniałymi końcówkami. Nie musicie ich nawet obierać, a końcówki ustąpią same, kiedy je tylko nagniecie;) Gotujemy szparagi, najlepiej w pozycji stojącej, ok. 2-3 minuty. Uważajcie tylko na ich górne części. Szkoda ich zmarnować, bo są najdelikatniejsze. Po tym czasie, odlewamy wodę i owijamy szparagi
w plastry boczku. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni. 


Jest to przepyszna przystawka, zarówno gorąca jak i na zimno. Świetna dla początkujących;)/ Delicious starter hot or cold;) Especially for beginners.












Hey:)

today next sunny day:) can't wait to go outside... That's why today I've got for you a very fast post:) This will be a very simple recipe: asparagus with crispy bacon!


Ingredients:
  • 20 green asparagus
  • 20 slices smoked bacon
  • water
  • salt
  • sugar


Boil water with salt and sugar. Prepare asparagus: cut lower parts and rinse them wit water.Boil asparagus for about 2-3 minutes and them coil them with bacon and bake for about 15 minutes in 180 degrees.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy