wtorek, 28 lipca 2015

Pieczona pierś indyka z mozarellą i suszonymi pomidorami/ Baked turkey fillet with mozarella and dried tomatoes

Cześć:)

Dziś przepysznie łagodny pomysł na obiad. W dodatku bezpieczny dla matek karmiących;), do których i ja się zaliczam:) Ponieważ nie mogę jeść moich ulubionych, pikantnych dań, muszę eksperymentować z mięsami duszonymi i pieczonymi w piekarniku w rękawie czy przykrytym naczyniu. Na szczęście jedzenie takie jest na tyle pyszne, że pewne wyrzeczenia nie stanowią dla mnie problemu:) W też taki sposób powstał ten pomysł na obiad. Soczysta i aromatyczna pierś indyka we włoskich ziołach razem z duszonymi ziemniaczkami - poezja! Mówię Wam:)


 

Składniki:

  • kawałek piersi indyka
  • mozarella 
  • suszone pomidory w zalewie
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • zioła włoskie


Mięso rozkrawamy tak, żeby udało nam się zwinąć coś na kształt rolady;) Smarujemy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, które ogólnie można podciągnąć pod kuchnię włoską, tudzież śródziemnomorską. U mnie są to zwykle: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, liść laurowy. Podlewamy zalewą z suszonych pomidorów i marynujemy - najlepiej całą dobę. Następnie na płacie mięsa rozkładamy plastry mozarelli i pomidorów suszonych. Zwijamy roladę i końce spinamy wykałaczkami. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Można podlać całość szklanką wody. Zakłada się, że na kilogram mięsa przypada godzina pieczenia, ale i tak musicie wszystko kontrolować;) Jakieś pół godziny przed końcem pieczenia, warto dołożyć grube plastry ziemniaków - wtedy uduszą się one w pysznie aromatycznym sosie spod mięsa. Świetnie smakuje saute, ale oczywiście lepiej w towarzystwie innych warzyw:) Smacznego!


Hi:)

Today yummie and delicate recipe, safe for breast-feeding;) I can't eat my fav spicy food that's why I'm still trying to generate new safe dishes;) Thanks God I love roasted or braised meat:) So, enjoy my juicy and aromatic turkey fillet with Italian herbs and potatoes - poetry!


Ingredients:
  • turkey fillet
  • mozarella
  • dried tomaotes with oil
  • potatoes
  • salt
  • pepper
  • Italian herbs


Cut meat in that way, you could prepare a nice roll-up later;) Cover it with salt, pepper and your favourite herbs: basil, oregano, rosemary, bay leaf, Provence herbs. Add some oil from dried tomatoes and keep it in the fridge - at least few hours. Then put some mozzarella and dried tomatoes slices and roll it up. Bake your meat in 180-200 degrees for about one hour in a glass tray with a cover. Add there 1 cup of water to get a lovely sauce. My Mom says, that 1 kg meat = 1 hour in the oven;) You can also put there potatoes in slices. Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers