poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ciasto ucierane z owocami/ Home made fruity cake

Hej:)

Dziś kolejny przepis na ciasto ucierane z owocami. Ja proponuję połączenie nektarynek, olejku migdałowego i chrupiącego cukru perlistego:)

Składniki:
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 - 600 g dowolnych owoców (u mnie nektarynki)
  • cukier puder do oprószenia lub cukier perlisty do posypania;)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. Do misy miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta. Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Ja piekę dwa ciasta w niedużych silikonowych keksówkach, ponieważ nie wymagają smarowania;) Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka. Można po wierzchu posypać cukrem perlistym, bo nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze przyjemnie potem chrupie;) Piec w temperaturze 175º C przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. 


Hey:)

Today next recipe. this time lovely fruity cake. My option is: nectarines, almond oil and crispy pearl sugar.

Ingredients:

  • 4 big eggs (yolks and whites)
  • 3/4 cup caster sugar
  • 125 ml oil or melted butter
  • 1,5 cup flour
  • 1,5 teaspoon baking powder
  • few drops aromatic baking oil or 1 teaspoon vanilla extract
  • 500-600 g fruits (I chose nectarines)
  • powdered sugar or crispy pearl sugar

All ingredients shoul be kept in the same room temperature. Sift flour and baking powder. Mix egg whites, at the end add sugar - spoon after spoon;) Keep mixing. Add yolks and mix all the time. Now add oil, but very slowly. Keep mixing. Add aroma and mix. Now it's time for flour and baking powder. Mix it all with a spoon only. I bake 2 cakes in silicone baking trays (little tea cakes style). Put some fruits on the top. You can add some crispy pearl sugar and bake it for about 1 hour in 175 degrees.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers