niedziela, 6 grudnia 2015

Wpis nr 300: Tort Dacquoise, bo beza jest dobra na wszystko.../ Post no. 300: Dacquoise Torte, meringue is the best medicine...

Cześć:)

Dziś będzie najpyszniejszy wpis w historii tego bloga. Jest to tym samym najsmaczniejsza rzecz, jaką udało mi się popełnić:)

Dokładnie tydzień po narodzinach naszej córeczki, w przewidywanym terminie Jej porodu i w dniu urodzin mojego męża upiekłam to cudo!

Tort bezowy dakłas chodził za mną od dawna. w każdej cukierni kupuję te dakłasy, hiszpany i inne bezowe wariacje, bo to mój ulubiony rodzaj ciasta, ale żaden wykon nie dorównał jeszcze kunsztem temu mojemu;)

Zapraszam zatem na przepyszny tort. Nie bójcie się. Jego wykonanie jest czasochłonne, ale dość proste. A efekt powala na kolana!!!




Przy okazji chcę w ten sposób uczcić trzechsetny wpis na tym blogu. Kiedy to zleciało;)???

Przeżyjmy to  zatem jeszcze raz:)


Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30% (używam z Piątnicy)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • kakao i cukier puder – do posypania


Zaczynamy od upieczenia bezy. Ja zrobiłam to wieczorem na dzień przed podaniem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem (od tortownicy lub miski) dwa identyczne koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg
i obniżyć temp. o 5°C). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego) aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części
i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być wtedy chrupiąca zewnątrz i ciągnąca
w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy blaty na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc).

Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao
i dekorujemy bakaliami. Tort bezowy Dacquoise schładzamy i przechowujemy
w lodówce.












 Hi:)

Today the yummiest post evr! And the very best dish I've ever made.

One week after my daughter's birth and at my husband's birthday I baked this amazing merigue! I'm always taking meringue cakes at reastaurants, but it's always sucks;P

Try to prepare this cake and you're gonna be a kitchen godess:)
And second occassion is: post no. 300!!!

Ingredients:

  • 6 eggs whites in standard temperature (not straight from a fridge)
  • 250 g caster sugar
  • 2 tablespoons of brown sugar
  • 1 teaspoon of vinegar
  • a pinch of salt
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml cream (at least 30%)
  • 1 tablespoon powdered sugar
  • 100 g butterscotch
  • 1/2 cup walnuts
  • 10 dates
  • cocoa and powdered sugar as decoration

Preapare a meringue first in the evening a day before. Take parchment and draw 2 circles 22-25 cm. Mix egg whites with a pinch of salt. Add vinegar. Add both types of sugar spoon after spoon, keep mixing still. Then apply meringue on these 2 circles and bake in 180 degrees for 5 minutes. Than reduce the temperature till 130-140 degrees and bake for about 90 minutes. Leave meringue for whole night with repealed oven.
Preapre a cream: chop walnuts and dates. Put mascarpone and butterscotch in one bowl and mix it all using a spoon. In another bowl mix 30 % cream and at the end add powdered sugar inside. Mix both creams, but ATTENTION!!! always add cream into cheese!!! Add walnuts and dates. Mixed cream put into a fridge for a while. Put your cream on the first meringue layer, cover with the next one and sprinkle on the top with cocoa mixed with powdered sugar. Keep in the fridge.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To jest najpyszniejszy deser na świecie i wcale nie taki trudny do zrobienia. Pozdrawiam:)

      Usuń

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers