Cześć:)
Dziś będzie najpyszniejszy wpis w historii tego bloga. Jest to tym samym najsmaczniejsza rzecz, jaką udało mi się popełnić:)
Dokładnie tydzień po narodzinach naszej córeczki, w przewidywanym terminie Jej porodu i w dniu urodzin mojego męża upiekłam to cudo!
Tort bezowy dakłas chodził za mną od dawna. w każdej cukierni kupuję te dakłasy, hiszpany i inne bezowe wariacje, bo to mój ulubiony rodzaj ciasta, ale żaden wykon nie dorównał jeszcze kunsztem temu mojemu;)
Zapraszam zatem na przepyszny tort. Nie bójcie się. Jego wykonanie jest czasochłonne, ale dość proste. A efekt powala na kolana!!!
Przy okazji chcę w ten sposób uczcić trzechsetny wpis na tym blogu. Kiedy to zleciało;)???
Przeżyjmy to zatem jeszcze raz:)
Składniki:
Hi:)
Today the yummiest post evr! And the very best dish I've ever made.
One week after my daughter's birth and at my husband's birthday I baked this amazing merigue! I'm always taking meringue cakes at reastaurants, but it's always sucks;P
Try to prepare this cake and you're gonna be a kitchen godess:)
And second occassion is: post no. 300!!!
Ingredients:
Preapare a meringue first in the evening a day before. Take parchment and draw 2 circles 22-25 cm. Mix egg whites with a pinch of salt. Add vinegar. Add both types of sugar spoon after spoon, keep mixing still. Then apply meringue on these 2 circles and bake in 180 degrees for 5 minutes. Than reduce the temperature till 130-140 degrees and bake for about 90 minutes. Leave meringue for whole night with repealed oven.
Preapre a cream: chop walnuts and dates. Put mascarpone and butterscotch in one bowl and mix it all using a spoon. In another bowl mix 30 % cream and at the end add powdered sugar inside. Mix both creams, but ATTENTION!!! always add cream into cheese!!! Add walnuts and dates. Mixed cream put into a fridge for a while. Put your cream on the first meringue layer, cover with the next one and sprinkle on the top with cocoa mixed with powdered sugar. Keep in the fridge.
Przy okazji chcę w ten sposób uczcić trzechsetny wpis na tym blogu. Kiedy to zleciało;)???
Przeżyjmy to zatem jeszcze raz:)
Składniki:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- szczypta soli
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30% (używam z Piątnicy)
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 10 daktyli
- kakao i cukier puder – do posypania
Zaczynamy od upieczenia bezy. Ja
zrobiłam to wieczorem na dzień przed podaniem. Nagrzewamy piekarnik do
180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem (od tortownicy lub
miski) dwa identyczne koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na
blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można
upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg
i obniżyć temp. o 5°C). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego) aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części
i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być wtedy chrupiąca zewnątrz i ciągnąca
w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy blaty na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc).
i obniżyć temp. o 5°C). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego) aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części
i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być wtedy chrupiąca zewnątrz i ciągnąca
w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy blaty na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc).
Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle
siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z
masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy
śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy
delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!).
Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy
blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i
przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym
z kakao
i dekorujemy bakaliami. Tort bezowy Dacquoise schładzamy i przechowujemy
w lodówce.
i dekorujemy bakaliami. Tort bezowy Dacquoise schładzamy i przechowujemy
w lodówce.
Today the yummiest post evr! And the very best dish I've ever made.
One week after my daughter's birth and at my husband's birthday I baked this amazing merigue! I'm always taking meringue cakes at reastaurants, but it's always sucks;P
Try to prepare this cake and you're gonna be a kitchen godess:)
And second occassion is: post no. 300!!!
Ingredients:
- 6 eggs whites in standard temperature (not straight from a fridge)
- 250 g caster sugar
- 2 tablespoons of brown sugar
- 1 teaspoon of vinegar
- a pinch of salt
- 250 g mascarpone
- 400 ml cream (at least 30%)
- 1 tablespoon powdered sugar
- 100 g butterscotch
- 1/2 cup walnuts
- 10 dates
- cocoa and powdered sugar as decoration
Preapare a meringue first in the evening a day before. Take parchment and draw 2 circles 22-25 cm. Mix egg whites with a pinch of salt. Add vinegar. Add both types of sugar spoon after spoon, keep mixing still. Then apply meringue on these 2 circles and bake in 180 degrees for 5 minutes. Than reduce the temperature till 130-140 degrees and bake for about 90 minutes. Leave meringue for whole night with repealed oven.
Preapre a cream: chop walnuts and dates. Put mascarpone and butterscotch in one bowl and mix it all using a spoon. In another bowl mix 30 % cream and at the end add powdered sugar inside. Mix both creams, but ATTENTION!!! always add cream into cheese!!! Add walnuts and dates. Mixed cream put into a fridge for a while. Put your cream on the first meringue layer, cover with the next one and sprinkle on the top with cocoa mixed with powdered sugar. Keep in the fridge.
Wygląda apetycznie :D
OdpowiedzUsuńTo jest najpyszniejszy deser na świecie i wcale nie taki trudny do zrobienia. Pozdrawiam:)
Usuń