niedziela, 18 grudnia 2016

Fit marchwiak - ciasto dbających o formę;)

Cześć:)

Jakiś czas temu wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że ciacho jest wyśmienite. Z pewnością mogą się o nie pokusić osoby dbające o linię. I to nie tylko od święta. W kontekście zbliżających się Świąt polecam je również takim samym Grinch'om jak ja, które gardzą karpiem i kapuchą:PPP



Składniki

Ciasto:


  •     3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
  •     1,5 szklanki płatków owsianych górskich (około 150 g)
  •     4 jajka
  •     2,5-3 łyżki prawdziwego miodu
  •     2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 łyżeczka cynamonu
  •     2-3 goździki
  •     szczypta imbiru
  •     szczypta soli
  •     2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)

Polewa:

    125 g serka philadelphia naturalnego
    2 łyżeczki miodu
    włoskie orzechy

Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera. Następnie białka rozdzielamy od żółtek
i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Jeśli jest wodnista, nadmiar płynu proponuję odsączyć (można wypić). Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i rozbiłam za pomocą tłuczka, dosypałam do mojej marchewkowej masy. Orzechy włoskie tak samo;) Im drobniej tym lepiej. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę. Gdy ciasto jest już chłodne, można robić polewę. Serek mieszamy
z miodem łyżką i pokrywamy równomiernie górę ciasta. Obsypujemy kawałkami orzechów włoskich.
Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers