piątek, 19 grudnia 2014

Tradycyjna sałatka jarzynowa/ Tradtitional polish vegetable salad

Coś, co każdy zna i lubi – sałatka jarzynowa, tradycyjna. Może nie odpowiada kanonom „nowego gotowania”, ale z pewnością każdemu z nas dobrze się kojarzy. Z dzieciństwem, świętami mniej wystawnymi niż teraz czy z peerelowskimi dansingami;)

Niby zachwycamy się coraz to nowszymi przepisami, obcymi potrawami, ale zwykle przed świętami wracamy do tych starych, sprawdzonych smaków.
Jedną z moich świątecznych propozycji jest tradycyjna sałatka jarzynowa. Kwestią sporną pozostaje tylko wybór majonezu. Jako patriotka lokalna od lat jestem wierna jednej marce – Majonezowi Kieleckiemu:) A sam przepis banalnie prosty:

Składniki:
     
  • Gotowane warzywa:
  • ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • jajka na twardo
  • ogórki kiszone
  • cebula lub biała część dużego pora
  • jabłko
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Proporcje według uznania. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i mieszamy
z majonezem. Proste?


I recommend you something well known here – a traditional polish vegetable salad. It's a quite old-fashioned starter, but strictly connected with a childhood, poor Christmas from the past or communistic dance clubs from 1970s;)

We used to eulogize over fusion cooking or exotic dishes, but usually before Christmas we want to eat something old and well known.
This is one of my favourite. You have to choose which mayo you prefer. For me as a local patriot – Majonez Kielecki, of course;) And there you go the recipe:

Ingredients:

  • Boiled vegetables:
  • potatoes
  • carrots
  • parsley root
  • celeriac
  • boiled eggs
  • pickled cucumbers
  • onion or this white part of leeks
  • fresh apple
  • mayo
  • salt
  • pepper

Proportions – as you wish:)
Chop vegetables in small pieces, add salt, pepper and mayo. Mix it all and leave in a fridge for few hours. Isn't it simple?










Smacznego!/ Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy