niedziela, 25 stycznia 2015

Magiczne Indie, podmuch zimy i ROZDANIE w jednym;)/ Magical India, a touch of winter and a GIVEAWAY;)

Witajcie:)

dziś, w ten zimowy dzień, przychodzę do Was z rozgrzewającym postem:) Pachnącym orientalnymi przyprawami, delikatnie szczypiącym w język i baaaardzo słonecznym, wbrew pozorom;)

Chcę pokazać Wam kilka ciekawych rzeczy ze sklepu internetowego Magiczne Indie: http://www.magiczne-indie.pl/

Ale najpierw mój dzisiejszy balkon i zafrasowany Buddha:)


Hello:)

today, I've got for you this warming post:) It smells like oriental spices, smoothly pinches palate and will be very sunny;)))

I wanted to show you few interesting items from an oriental online shop Magiczne Indie/ Magical India:



Czy u Was też tak biało i puchato???
How's your weather? Also winterlicious???




A oto zawartość paczki z Magicznych Indii. 

Znalazło się tu:
mydło Soil & Earth Jaśminowe, po więcej mydełek zapraszam tutaj: http://www.magiczne-indie.pl/56-mydelka
Mydełko pachnie tak, jak sobie wyobrażałam. Ciężki, orientalny, lekko kadzidlany zapach, wzbogacony kwiatową nutą. I co najważniejsze nie wysusza ani nie podrażnia skóry rąk, a jak pachnie w całej łazience!

Smaki i zapachy typowo arabskie, niczym wspomnienie beduińskiej wioski. Miętowo-pieprzne aromaty kuszą, zwłaszcza w zimowe, długie wieczory:) Takie małe opakowanie to idealna okazja do znalezienia swojego smaku!
 
O tym produkcie wiele już napisano. Ma bogaty skład i formę dżemu, co zdecydowanie pomaga w zażywaniu tego specyficznego suplementu. Można jeść saute, łyżeczką, na chlebie, grzance lub pieczywie chrupkim. Owocowy, lekko kwaskowy smak:) Na tą porę roku, jak znalazł.

Klasyczny, hinduski miks przypraw. Najbardziej uniwersalna mieszanka w kuchni indyjskiej. Ma zastosowanie w wielu potrawach. Ja używam jej praktycznie codziennie. 

Do tej pory znałam tylko klasyczne masło klarowane. To,  w wersji kokosowej nadaje potrawom orientalnego posmaku i specyficznego, egzotycznego zapachu. Polecam do smażenia placuszków na słodko, kurczaka w przyprawach i jogurcie, a także do wypieków. Jest bardziej treściwe niż olej!


What I found in my order:

Soil & Earth jasmin soap
more soaps: in Polish only: http://www.magiczne-indie.pl/56-mydelka
It smells very good: typical oriental smell: warm, lightly incense with floral dust. It's also good for our skin, doesn't dry our hands. And this lovely aroma in your bathroom!

Typical arabian tea mix: very spicy, minty, herbal. Perfect for winter evenings!

it's a natural supplement with natural ingredients only. It's like acidulous jam. You can eat it saute or with toasts or just with bread.
Typical Indian spices, mixed all together. The most universal thing in my kitchen for daily cooking.

I knew only this normal version of ghee. This one is with coconut aroma. It will be perfect for cupcakes, or just to fry a chicken or pancakes.


Mydełko jest też świetnym pomysłem na prezent./ A perfect gift for your best friend;)


Dziś na śniadanie były u nas racuszki smażone na kokosowym ghee.
Każdy zapewne ma swój ulubiony przepis rodzinny. Możliwości jest wiele, a to co macie w lodówce z pewnością pozwoli wyczarować coś słodkiego i pysznego:)


Składniki:
  •     1 szklanka maślanki
  •     1 szklanka mąki
  •     1 jajko
  •     1 łyżeczka sody
  •     szczypta soli
  •     ghee kokosowe lub po prostu olej;)

Składniki wymieszać na gładkie półpłynne ciasto. Wylewać łyżką niewielkie placuszki na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na niezbyt wielkim ogniu. Podawać z dżemem, syropem klonowym lub cukrem pudrem.


Today, we ate drop scones for a breakfast fried with coconut ghee. For sure you've got your own best recipe. But check this one;)

Ingredients:

  • 1 cup of buttermilk
  • 1 cup of flour
  • 1 egg
  • 1 teaspoon of baking soda
  • a pinch of salt
  • coconut ghee or oil

Mix all besides ghee or oil. Fry little scones and serve it wih jam, maple syrup or just with powdered sugar.





A na rozgrzewający obiad proponuję dziś coś wegańskiego
i strączkowego. Jest to szybkie, typowe hinduskie danie – dahl
z soczewicą, ziemniakami i szpinakiem.

Dahl z soczewicy – proporcje na 2 osoby:

Składniki:

  •     100 g czerwonej soczewicy
  •     450 ml bulionu warzywnego
  •     2 pomidory
  •     1/2 łyżeczki kurkumy
  •     1/2 łyżeczki garam masala
  •     1/2 łyżeczki chilli
  •     duży ziemniak
  •     2 garście świeżego szpinaku
  •     2 garście mrożonego groszku

Do głębokiej patelni wlewamy bulion i wsypujemy soczewicę. Dodajemy przyprawy oraz, wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.  Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy, aż będzie miękki. Na koniec dodajemy posiekany szpinak i mrożony groszek, podgrzewamy chwilę, aż ten drugi się rozmrozi i podajemy wraz z chlebkami naan lub saute.


And just to warm a bit prepare this fast and simple vegan dahl. It's typical Indian cuisine, with lentils, potatoes and spinach.

Lentils dahl – for 2 people:

Ingredients:

  • 100 g red lentils
  • 450 ml of vegetable broth
  • 2 tomatoes
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon of garam masala
  • 1/2 teaspoon of chilli
  • a big potato
  • 2 handfuls od fresh spinach
  • 2 handfuls od frozen pea

Take a deep pan. Add broth and lentils with all spices and skinned and chopped tomatoes. Boil for ca. 10 minutes. Then add chopped potato and cook until it will be soft. At the end add chopped spinach and pea. Cook few minutes only and serve with naan bread or saute.


Smacznego!/ Bon apetit!

I na koniec coś dla Was! Na rozgrzewkę zimową porą:) Dżemik uodparniający i miks herbatek indyjskich! Co należy zrobić?

zaobserwować mojego bloga Dobra karma Iwony i polubić stronę na Facebooku
https://www.facebook.com/dobrakarmaiwony?ref=aymt_homepage_panel

a także stronę sklepu Magiczne Indie: 
https://www.facebook.com/magiczneindie?fref=ts

polubić post konkursowy na Facebooku, udostępnić go, a w komentarzu wpisać, co następuje:
Obserwuję bloga jako: ... tu wpisać swojego nicka
Lubię na FB jako: ...
Lubię i udostępniam post konkursowy: ... tu link proszę






Czekam na Was do 1 lutego 2015!
W poniedziałek 2 lutego, wybierzemy Zwycięzcę tego mini-rozdania.
Wysyłka nagrody na terenie Polski
Na adres Zwycięzcy czekam przez 7 dni.
To tyle z mojej strony.
Zapraszam do wspólnej zabawy!
Powodzenia!


At the end I've got a mini giveaway for you! It's this resistance jam and mini mix of Indian tea. 
All you have to do:

Be an observer of my blog Dobra karma Iwony

Like my page on Facebook:
https://www.facebook.com/dobrakarmaiwony?ref=aymt_homepage_panel

and also like Magiczne Indie on Facebook:
https://www.facebook.com/magiczneindie?fref=ts

Like a contest post on Facebook, share it and add a comment with few informations:
I observe blogs as: ... your nick name please
I like your pages on Facebook as: ...
I like and share this post: ... link please

I will wait for you till 1.2.2015.
And we'll know the Winner on 2.2.2015.
Shipping in Poland only.
I will wait for a winner's address for 7 days.
And this is it:)
I kindly invite you!
Good luck!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers