poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pyszna sałatka karnawałowa/ A tasty carnival salad

Cześć:)

Ostatnio kilka osób prosiło mnie o przepis na tą właśnie sałatkę. Jest szybka, dość tania i  przede wszystkim pyszna!

Kurczak, seler naciowy i odrobina słodyczy to moje ulubione połączenie. Nawet osoby, które nie lubią miksu mięsa z owocami, powinny być zadowolone. Kiedyś robiłam równie dobrą sałatkę
z kurczaka, selera i ciemnych winogron. Myślę, że też Wam ją kiedyś pokażę.

A tymczasem zabieramy się do pracy!

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie selera naciowego
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 100-200 g żurawiny suszonej
  • ewentualnie dodatkowo włoskie orzechy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • majonez

Umyte mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju ze sporą ilością gałki muszkatołowej. Od jej aromatu zależy efekt końcowy sałatki;)
Gotowe mięso ostudzić i wrzucić do miski, dodać pokrojone w plasterki łodygi selera i posiekany szczypiorek.
Suszone bakalie przelewamy wrzątkiem – to bardzo ważne, ponieważ są one siarkowane i mocno konserwowane. Odcedzone dorzucamy do miski.
Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy z majonezem.

Prosto i pysznie!


Hi:)

Today I've got for you a very simple recipe – a celery salad with chicken and cranberries. It's fast, quite cheap and delicious!

Chicken, celery and a bit of sweetness – that's my favourite mix. It will be tasty even for people who say: I hate meat combined with fruits!

I served also a very similar salad, with chicken, celery and dark grapes. I'll give you this recipe, if you want to;)

But, let's get back to work!

Ingredients:
  • double chicken breast
  • a pack of celery
  • 2 bunches of chives
  • 100-200 g cranberries
  • you might also add some walnuts
  • salt
  • pepper
  • nutmeg
  • oil
  • mayo

Clean and dried meat cut into small pieces. Fry it with a nutmeg (add as much as you wish – it's connected with a sharpness of your mayo sauce). Cool meat add into a pot.
Add chopped/sliced celery and chives.
Now it's tme for cranberries. Remember to to pan all dried tropical fruits with boiling water. They are always preserved!!! Add drained cranberries into a pot.
At the end add some salt and pepper, mayo and mix it all together.

Simple and delicious!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers