Witajcie z rana:)
Uwielbiam niedzielne poranki. To chyba jedyny dzień, kiedy
tak naprawdę nie musimy się nigdzie spieszyć. Mamy czas na wyspanie się, na
pogaduchy i śniadanko w piżamie:)
Dla wielu z nas jest to też zapewne jedyna okazja w
tygodniu, żeby wspólnie rozpocząć dzień przy stole.
Dlatego zachęcam wszystkich do wspólnego przygotowywania i
pałaszowania takich właśnie śniadań;)
U nas bardzo często pojawiają się bruschetty z różnym
nadzieniem, czyli swojsko brzmiące zapiekanki. Ale nie takie, jakie znamy tu w
Krakowie głównie z Kazimierza, ani nie te wstrętne
z mrożonki. Tylko robione samemu, spontanicznie, z wczorajszych bułek, bądź bagietki. Na wierzch można dać prawie wszystko. Po prostu: oliwę, wędlinę, pomidory, cebulę, zioła i ser. Albo w wersji wiejskiej jakiś swojski wyrób, ogórka kiszonego i duuużo sera żółtego. Czy bardziej na włoską nutę: oliwę, czosnek, pomidory, bazylię, mozarellę, a już na talerzu liście rukoli i szynkę dojrzewającą. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i zasobów lodówkowych:)
z mrożonki. Tylko robione samemu, spontanicznie, z wczorajszych bułek, bądź bagietki. Na wierzch można dać prawie wszystko. Po prostu: oliwę, wędlinę, pomidory, cebulę, zioła i ser. Albo w wersji wiejskiej jakiś swojski wyrób, ogórka kiszonego i duuużo sera żółtego. Czy bardziej na włoską nutę: oliwę, czosnek, pomidory, bazylię, mozarellę, a już na talerzu liście rukoli i szynkę dojrzewającą. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i zasobów lodówkowych:)
My dziś zjedliśmy klasycznie.
Bułki przekroiłam na pół, polałam oliwą, rozłożyłam szynkę,
pomidory, cebulkę, zioła prowansalskie, a pod koniec zapiekania dodałam
camembert.
Całość świetnie smakuje z aromatyczną oliwą, słodkim sosem
chilli, majonezem, keczupem... Wszystkie chwyty dozwolone.
Smacznego i miłej niedzieli!
Hello in
the early morning:)
I adore
these Sunday mornings. It's the only occasion to sleep as much as we can and we
can stay in this slowly and lazy mood all day long. It's time to gossip and
schmooze in pyjamas;)
For most of
us it's also the one and only opportunity to eat all together.
That's why
try at least to spend much more time together on preparing and eating healthy
breakfast;)
We eat
bruschettas aka toasted sandwiches very often with different fillings: olive
oil, ham, tomatoes, onion, herbs and cheese is our best. But you could try it
more rustic, country style, with: sausage, pickled cucumber and cheese. Or more
Italian, with: olive oil, garlic, tomatoes, basil, mozarella and on the plate
with rocket leaves and any Italian ham. It's about your creativity and a
fridge, of course;)
Today, we ate classic bruschettas. I cut buns, poured with olive oil, then added a ham,
chopped tomatoes, sliced onion, Provence herbs and pieces of camembert at
the end of baking process.
It was
really delicious with aromatic oil, sweet chilli sauce, mayo, ketchup...
Bon apetit
and have a nice Sunday!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz