niedziela, 22 lutego 2015

Zupa-krem z pieczarek/ Mushrooms creamy-soup

Hej:)

dziś przepis na bardzo szybką i łatwą zupę-krem z pieczarek Ma ona bardzo ciekawy, intensywnie pieczarkowy smak. Można ją wzbogacić grzankami, groszkiem ptysiowym, krokietem... Dosmaczyć śmietaną, oliwą czosnkową lub truflową. Ja wybrałam wersję czystą z dużą ilością natki pietruszki:)

Składniki:

  • jarzyna
  • pieczarki
  • cebula
  • masło
  • ziemniaki
  • woda
  • sól, pieprz, ulubione zioła


Warzywa myjemy i kroimy byle jak, będą potem zmiksowane;) Na maśle złocimy cebulę i dodajemy do niej pieczarki. Całość dusimy do miękkości. Przekładamy do garnka, dodajemy resztę warzyw i chwilę razem smażymy. Zalewamy całość wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Gdy zupa lekko ostygnie, blendujemy i serwujemy
z ulubionymi dodatkami:)

Smacznego:)


Hey:)

today a very fast and easy creamy-soup with delicious intensive mushrooms flavour. You can serve it with croutons, choux pastry balls, croquet... or add sour cream, garlic or truffle oil. I chose a basic version this time with parsley:)

Ingredients:

  • mixed vegetables, standard soup combination;)
  • mushrooms
  • onion
  • butter
  • potatoes
  • water
  • salt, pepper, favourite herbs


Wash all vegetables and cut them into small pieces. Fry onion with butter and then add mushrooms. Simmer until it will be soft. Take it to the pot, add rest of your vegies and fry it all together for a while. Add water and spices and boil it for about half an hour. When your soup cool down a bit, use a stick blender and serve it with your favourite extras:)

Bon apetit!



2 komentarze:

  1. Dziekuje za pomysl...chetnie ugotuje jutro taka zupke:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest tylko inspiracja:) zawsze można dodać mięso lub sam bulion;) smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Translate

Obserwatorzy