czwartek, 26 marca 2015

Serowar Podlaski, czyli smaki natury na co dzień/ Serowar Podlaski, a daily taste of the nature

Cześć:)

bardzo lubię dostawać paczki, a w szczególności paczki-niespodzianki.
A już te do schrupania są wyjątkowo miłe;) Dziś chcę Wam pokazać, co dostałam ostatnio.

Kurier Poczty Polskiej przyniósł mi pakę serów! Pochodziły one stąd: http://serowarpodlaski.pl/

Serowar to niewielkie gospodarstwo ekologiczne w sercu Podlasia, w którym tradycja robienia sera przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Strona Serowara Podlaskiego powstała za namową naszych przyjaciół, aby wszyscy mogli rozkoszować się tym co naturalne i niezwykle smaczne. To tutaj zamówisz ser, który przygotujemy specjalnie dla Ciebie! Możesz wybrać jeden z zaproponowanych przez nas rodzajów albo skomponować swój własny, niepowtarzalny smak. Mleko na Twój ser dają nasze krowy, które czują się na Podlasiu wyjątkowo dobrze, a dzięki soczystej trawie i odpowiedniej diecie, dają najlepsze mleko z którego robimy nasze specjały. Chcąc zachować równowagę i odpowiednią jakość, Serowar Podlaski może wyprodukować ograniczoną ilość sera - dlatego zdecydowaliśmy się produkować go tylko na Twoje zamówienie. 

Tyle od Właścicieli, a może raczej Gospodarzy:)

A jak to wygląda w praktyce?

Do poniedziałku, do godziny 24.00, zbieramy tygodniową listę Waszych zamówień. Zamówienia po tym czasie przechodzą na kolejny tydzień.
Specjalnie dla Ciebie produkujemy ser, który wysyłamy w środę do godziny 15.00.
Twój ser trafi już w czwartek/piątek wprost do Twojej kuchni. Ciesz się smakiem pysznego sera przygotowanego z myślą o Tobie i Twoich bliskich.

Dokładnie tak było u mnie, serową pakę dostałam w czwartek w porze lunchowej;)
Dlatego od razu przeszliśmy do konsumpcji;)




Hi:)

Everyone loves gifts, especially surprises. I really like dining, food, vouchers… Look what I got recently.

That was cheesy package from: http://serowarpodlaski.pl/

This is a small farm in Podlasie, where the whole family produce a very special kind of cheese. There is also a web site, where you can order fresh cheese from ecological Polish milk.

You can order till Monday’s midnight, then hosts are producing cheese to be sent on Wednesday till 3 pm. And on Thursday you can try all these delights.

I had exactly the same, our package was around 2 pm at home, so we could start the celebration;)
 

Oto nasze menu degustacyjne. Każdego sera dostałam po ćwiartce;)/ Our special menu: I got four types of cheese, quarter of each type;)



Przegląd smaków: z czosnkiem niedźwiedzim, z kozieradką, naturalny i z lubczykiem./ You can order for example: with wild garlic, fenugreek, natural and with lovage.



Chciałabym jeszcze spróbować z orzechami włoskimi i tych bardziej pikantnych;)/ I would like to try more: with walnuts and these more spicy, too;)



Poezja!/ A real poetry!



Prosto, naturalnie, pysznie!/ Simple, natural, delicious!




Wszystkim bardzo polecam te serki. Nie bójcie się ich zamawiać w ten sposób, docierają naprawdę świeżutkie i pachnące. W dodatku ceny są dość atrakcyjne. Kupowanie tego typu wyrobów na tzw. targach eko żywności czy innych tego typu eventach w plenerze wiąże się
z 300-krotną marżą. Sama się o tym wiele razy przekonałam. Na początek radzę również wybierać smaki neutralne, ponieważ te ziołowe są bardzo charakterystyczne. Mnie najbardziej przypadł do gustu naturalny, który smakuje podobnie do mozarelli. Użyłam ich też na ciepło
w zapiekance warzywno-mięsnej na kruchym cieście. Tu sprawdziły się równie pysznie, a ciepło tylko wyostrzyło ich smak

i aromat. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę to fakt, iż są one produkowane z mleka niepasteryzowanego, czyli muszą na nie uważać kobiety w ciąży!

Raz jeszcze bardzo dziękuję Pani Ewie i Panu Michałowi z Serowara Podlaskiego za smaczną niespodziankę:)))




I recommend you this cheese, don’t be afraid. They are really fresh and scented. And the prices are really nice, it’s just cheaper than via ecological markets or any other events. If you want to start, check more natural taste first, because they are really aromatic.
My best choice was this natural, for me it’s even more like mozzarella.
I tried it also with my veggie plus chicken tart and it was also delicious, but more aromatic, of course;)

The only thing is, that this cheese is produced from non-pasteurised milk! So pregnant women – be aware!

Thank you once again, Ewa and Michał for a nice surpriseJ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy