niedziela, 29 marca 2015

Smaki dzieciństwa - ciasto zebra/ Taste of my childhood - zebra cake

Hej:)

dziś kolejny smak dzieciństwa. Ciasto zebra - zwykła babka w paski. Początkowo wilgotna, pyszna z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, szybko się zsycha, ale i tak zapada w pamięć;) Zapewne każdy robił takie ciasto dawno temu z Mamą:) Mnie ostatnio się przypomniało, jako zachcianka ciążowa;P


Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady, sprite’a, 7-up lub wody gazowanej
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy 2 szklanki mąki, miksujemy. Do 3/4 szklanki mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao (najlepiej by kakao i mąka ziemniaczana były przesiane). Miksujemy oddzielnie obie masy, aby były jednolite.
Jeśli pieczemy ciasto w tortownicy (23-24 cm), należy wyłożyć papierem dno i wysmarować boki tłuszczem. Na samym środku wlewamy 2-3 łyżki ciemnej masy, a następnie na wierzch 2-3 łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Powstanie zebra.
Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-60 minut (a najlepiej do suchego patyczka) w 160 stopniach (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ostudzone ciasto zebra polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Hey:)

today next recipe from my childhood. Zebra cake - a standard pound cake, striped this time;) Will be perfect with powdered sugar or hot chocolate on the top.
For sure you know it well,  but it's time for memories:)

Ingredients:

  • 5 big eggs
  • 1 cup sugar
  • 1 cup oil
  • 1 cup orangeade, Sprite, 7-up or sparkling water
  • 2 and 3/4 cup flour
  • 3 tablespoons vanilla sugar
  • 3 normal tablespoons of baking powder
  • 3 tablespoons of dark cocoa
  • 3 tablespoons of potato flour


Mix eggs with sugar and vanilla sugar for 3-5 minutes. Add oil, but very careful and slowly. Add 2 cups of flour and mix it all. Add baking powder to the rest of the flour, add to your pastry and mix again.
Add sparkling water slowly, be careul. Mix for a while.

Divide your pastry into two bowls.
For the frist one add potato flour, and for the second bowl cocoa. Mix separately.

Take a round baking tray about 23-24 cm, cover it with paper and butter inside.
Start with 2-3 tabelspoons of dark pastry in te middle, and 2-3 tablespoons of fair pastry on it;) Repeat untill both bowls will be empty;)

Put your cake straight to the hot oven and bake for about one hour in 160 degrees with option: bottom and top.
Leave your cake in the oven with the open doors. Add some powdered sugar or chocoalte on the top after few hours.


Wszystko ostatnio serwuję na talerzach od Two People - www.twopeople.pl Everything served on plates from www.twopeople.pl




Pyszne ciacho na pięknej zastawie i kot w tle;)/ A yummie dessert served on a beatiful plate plus my cat always with me;)


Serdecznie wszystkich zapraszam do zapoznania się z ofertą Two People, tutaj każdy znajdzie ceramikę swoich marzeń: http://twopeople.pl/
Go and check the offer of Two People. They produce ceramic of your dreams: http://twopeople.pl/
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers