piątek, 29 maja 2015

Chlebek bananowy, idealny na śniadanie!/ Banana bread - a perfect recipe for breakfast!

Hej:)

dzisiaj propozycja śniadaniowa, bo ciasto jest tak pyszne, że raczej długo nie poleży;) Poza tym nie musicie używać miksera, więc ciacho może być przygotowane w każdych warunkach, nawet kiedy rodzinka jeszcze śpi;))) A słodki aromat pieczonych bananów szybko wygoni ich z łóżek;)

 Składniki:
  •     3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  •     1/3 szklanki roztopionego masła
  •     3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
  •     1 roztrzepane jajko
  •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •     1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •     szczypta soli
  •     1,5 szklanki mąki pszennej

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę z sodą i szczyptą soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm. 

Ps. Jak mam, dodaję pokrojone daktyle i suszone brzoskwinie.

Smacznego :)


Hey:)

today something for breakfast. This cake is so delicious, that won't stay any longer;) Plus, you don't have to use any mixer or blender, so even students can prepare it fast and simple.
Even when other still sleepin';)

Ingredients:
  • 3 or 4 mashed bananas
  • 1/3 cup melted butter
  • 3/4 cup sugar (or less, of course)
  • 1 mixed egg
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon baking soda
  • a pinch of salt
  • 1,5 cup flour

Mix melted butter with bananas in a big bowl. Add sugar, mixed egg and vanilla.
At the end add flour mixed with baking soda and salt.
Mix it all together. 
Bake for an hour in 170 degrees. Baking tray: 10 x 20 cm.

Ps. You can add chopped dates or dried peaches.

Enjoy!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers