piątek, 8 maja 2015

Idealne ciasto na pizzę!/ A perfect pizza dough!

Cześć:)

Wiem, że pewnie większość z Was uwielbia pizzę, jak ja;) i jak ja szukacie latami przepisu na ciasto idealne. Nie za cienkie, nie za grube - w sam raz. I żeby nie było zakalcem. I żeby nie wyrastało za bardzo. I żeby nie było gnieciuchowate, ani za miękkie... Otóż, jest taki przepis:))) A kluczem do sukcesu jest dodatek mąki krupczatki.

Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej (można śmiało w jednej trzeciej użyć mąki krupczatki, dzięki temu ciasto jest bardziej chrupiące;))
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • odrobina cukru

Drożdże rozprowadzić z cukrem, ciepłą wodą i łyżeczką mąki. Przykryte odstawić na 10 minut. Mam też i na to sposób - garnek nakryty ściereczką wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni w opcji góra-dół na 10 minut;)

Po tym czasie wymieszać: mąkę, sól, jajko, rozczyn i olej. Zagniatać 5-7 minut. Odstawić na godzinę lub na pół godzinki znowu do piekarnika;)


Oczywiście to, co dacie na pizzę, zależy wyłącznie od Was. Ja lubię klasyczne dodatki, ale też pizzę Marrakesh, czyli z kilkoma rodzajami sera, suszonymi pomidorami i świeżą rukolą, a także klasyczną Margharitę z dodatkiem szynki parmeńskiej i świeżej rukoli, podanych już po upieczeniu. No i pizzę polewam koniecznie dobrą oliwą, najlepiej smakową. Zimą lubię sos chilli i majonez Kielecki. Tak, patriotka lokalna!


Hi:)

I know you are also pizza lovers;) and for sure you want to find a perfect recipe for an amazing pizza dough. Not so thin, but also not too fluffy, not sad layer, not too big, neither too soft. I found such recipe and the key to success is coarse-ground flour.

So, let's do it!

Ingredients:

  • 300 g flour (you can mix standard flour with 1/3 coarse-ground flour)
  • 20 g yeast
  • 2 teablespoons oil
  • egg
  • 1/2 cup warm water
  • fat teaspoon of salt
  • a pinch of sugar

Mix yeast, sugar, warm water and a teaspoon of flour and leave it for 10 minutes covered with a clean cloth. I have my own way - I'm always leaving my dough in the oven (50 degrees with option top-bottom).

After this time mix flour, salt, egg, yeats and oil. Crease your pastry for 5-7 minutes and leave it for one hour or again in the oven for half an hour.

Of course, you can fill your pizza with fav ingredients. I like classical ones, but also Marrakesh pizaa (with different types of cheese, dried tomatoes and fresh rocket and Margharita with fresh prosciutto and rocket. On the top I prefer high quality olive oil and in the winter sweet chilli sauce and mayo;)


Idealne ciasto: lekkie i puszyste./ A perfect pastry: light and fluffy.


Kolejność układania składników też jest ważna: na cieście sos, ser.../ Key to success: first sauce, than cheese...


wędlina, pieczarki, cebula, zioła i znowu ser!/ meat, mushrooms, onion, herbs and cheese again!










Smacznego!
Bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers