niedziela, 10 maja 2015

Muffinki szarlotkowe/ Apple pie muffins

Hej:)

ja ciągle szukam idealnego przepisu na puchate, wyrośnięte muffiny. Ważne, żeby nie było w nich czuć nadmiaru sody ani proszku do pieczenia. Bo to w moim odczuciu absolutnie je dyskwalifikuje. I kojarzy mi się wyłącznie z plastikowymi wyrobami ze stacji benzynowych, wielokrotnego użytku, mrożenia i strach się bać czego jeszcze...

Przyznam szczerze, że te są bliskie ideału, więc zachęcam gorąco do spróbowania;)


Składniki:

  • 35 dkg mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. oleju
  • jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. owoców (jabłek, jagód, truskawek)
  • brązowy cukier do posypania


Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier waniliowy. 
Oddzielnie wymieszać olej, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych, niedbale wymieszać widelcem. Dodać owoce (u mnie pokrojone jabłka) i raz jeszcze przemieszać. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 2/3 wysokości
i posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.



Hey:)


Because I'm still looking for a big and fluffy muffins, I wanted to share with all of you this recipe. For me the most important thing is: to avoid excess of baking soda or baking powder. Honestly this recipe is finally almost perfect;)


Ingredients:

  • 350 g flour
  • 1/2 cup sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • vanilla sugar
  • 1/2 cup oil
  • egg
  • 1 cup milk
  • 1 cup your favourite fruits (apples, blueberries, strawberries)
  • some brown sugar


Mix flour, baking powder, baking soda, sugar and vanilla sugar. In another bowl mix oil, milk and egg. Mix wet ingredients with dry ones using a fork. Then add fruits (I chose chopped apple) and mix once again. Put pastry into ramekins, let's say 2/3 of their volumes and put some brown sugar on the top. Bake muffins ca. 20 minutes in 180 degrees.



Czyż nie są piękne?/ Isn't it beatiful?









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers