Hej:)
ja ciągle szukam idealnego przepisu na puchate, wyrośnięte muffiny. Ważne, żeby nie było w nich czuć nadmiaru sody ani proszku do pieczenia. Bo to w moim odczuciu absolutnie je dyskwalifikuje. I kojarzy mi się wyłącznie z plastikowymi wyrobami ze stacji benzynowych, wielokrotnego użytku, mrożenia i strach się bać czego jeszcze...
Przyznam szczerze, że te są bliskie ideału, więc zachęcam gorąco do spróbowania;)
Składniki:
Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier waniliowy.
Oddzielnie wymieszać olej, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych, niedbale wymieszać widelcem. Dodać owoce (u mnie pokrojone jabłka) i raz jeszcze przemieszać. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 2/3 wysokości
i posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Hey:)
Because I'm still looking for a big and fluffy muffins, I wanted to share with all of you this recipe. For me the most important thing is: to avoid excess of baking soda or baking powder. Honestly this recipe is finally almost perfect;)
Ingredients:
Mix flour, baking powder, baking soda, sugar and vanilla sugar. In another bowl mix oil, milk and egg. Mix wet ingredients with dry ones using a fork. Then add fruits (I chose chopped apple) and mix once again. Put pastry into ramekins, let's say 2/3 of their volumes and put some brown sugar on the top. Bake muffins ca. 20 minutes in 180 degrees.
- 35 dkg mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. oleju
- jajko
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. owoców (jabłek, jagód, truskawek)
- brązowy cukier do posypania
Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier waniliowy.
Oddzielnie wymieszać olej, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych, niedbale wymieszać widelcem. Dodać owoce (u mnie pokrojone jabłka) i raz jeszcze przemieszać. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 2/3 wysokości
i posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Hey:)
Because I'm still looking for a big and fluffy muffins, I wanted to share with all of you this recipe. For me the most important thing is: to avoid excess of baking soda or baking powder. Honestly this recipe is finally almost perfect;)
Ingredients:
- 350 g flour
- 1/2 cup sugar
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- vanilla sugar
- 1/2 cup oil
- egg
- 1 cup milk
- 1 cup your favourite fruits (apples, blueberries, strawberries)
- some brown sugar
Mix flour, baking powder, baking soda, sugar and vanilla sugar. In another bowl mix oil, milk and egg. Mix wet ingredients with dry ones using a fork. Then add fruits (I chose chopped apple) and mix once again. Put pastry into ramekins, let's say 2/3 of their volumes and put some brown sugar on the top. Bake muffins ca. 20 minutes in 180 degrees.
Czyż nie są piękne?/ Isn't it beatiful? |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz