Cześć:)
dziś post nietypowy. Bo nie będzie o cudownie prostym przepisie na pyszne jedzonko w 5 minut;) Ale raczej o tym, że nawet doświadczonej kucharce czasem coś nie wyjdzie:P
Na pomysł tego posta wpadłam po tym, jak w przypływie euforii i zachwytu pewną książką, od razu postanowiłam coś z niej upiec. Efekt okazał się bardzo ładny, ale w sumie niejadalny;))) I co ciekawe, wiedziałam, że autorka prowadzi również bloga i na pewno ten przepis istnieje w sieci
i być może został nawet skomentowany. Zaufałam jej jednak, bo znam poprzednią jej książkę, często z niej korzystam i nigdy się nie zawiodłam.
i być może został nawet skomentowany. Zaufałam jej jednak, bo znam poprzednią jej książkę, często z niej korzystam i nigdy się nie zawiodłam.
Tym razem wątpliwości przyszły już na etapie zarabiania ciasta. Wiedziałam, że proporcje się nie zgadzają, a konsystencja pozostawia wiele do życzenia;) Nie poddałam się jednak próbując ratować, co się dało. Zupełnie, jak Czytelniczki bloga autorki;) Niestety bułeczki były niezłe zaraz po upieczeniu, a potem wylądowały w koszu. Nienawidzę marnowania jedzenia, wyrzucania go do śmieci itd., ale w tym przypadku nie mogło być inaczej. Jedyną szansą dla tych uroczych z wyglądu bułeczek, była wyłącznie kariera filmowa. Ale nie przyszło mi do głowy, żeby dzwonić do TVN-u i zgłosić je na casting do W-11;)))
Zatem przestrzegam uczciwie. Każdy przepis lepiej sprawdzić
w internecie, skonfrontować z kimś bardziej doświadczonym, doczytać komentarze.
w internecie, skonfrontować z kimś bardziej doświadczonym, doczytać komentarze.
A z tego przepisu raczej nie korzystajcie...
Bułeczki kukurydziane z czarnuszką
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 14 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Dodatkowo:
- jajko
- czarnuszka
Drożdże pokruszyć, wsypać do miseczki, dodać 50 ml mleka i 50 g mąki, wymieszać, przykryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać rozczyn
i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko i ew. sól do smaku. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i błyszczące. Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Następnie uformować bułeczki, ułożyć je na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 st. C ok. 25 minut.
i odstawić do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać rozczyn
i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko i ew. sól do smaku. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i błyszczące. Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Następnie uformować bułeczki, ułożyć je na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 st. C ok. 25 minut.
Hi:)
today a very strange post. Something about kitchen disasters. Once upon a time I wanted to bake buns. I found quite simple recipe in a fantastic book and it was... a completely distaer!!!
I knew this author from previous book, from a blog but I didn't check anything: other recipes, comments, nothing... Well, these buns are really beatiful but it's not buns or scones, rather stones, I think. Unfortunately they landed in my trashcan:/
So, don't do these buns at home!
Ingredients:
today a very strange post. Something about kitchen disasters. Once upon a time I wanted to bake buns. I found quite simple recipe in a fantastic book and it was... a completely distaer!!!
I knew this author from previous book, from a blog but I didn't check anything: other recipes, comments, nothing... Well, these buns are really beatiful but it's not buns or scones, rather stones, I think. Unfortunately they landed in my trashcan:/
So, don't do these buns at home!
Ingredients:
- 300 g flour
- 200 g corn starch
- 14 g yeast
- 150 ml hot milk
- 1 teaspoon sugar
- salt
Plus:
- egg
- fennel flower
Put crumbled yeast into a bowl, add 50 ml milk, 50 g flour and mix it all together. Cover with a clean cloth and leave it for few minutes. Add both flours, hot milk and salt and start to mix with a hand. The pastry should be nice and elastic. If you need add more milk. Once again cover with a cloth and keep it in a warm place. When your pastry will be double-big, prepare buns, put them on a baking tray covered with baking paper. Cover buns with mixed egg and fennel flowers. Leave it again for few minutes and bake them for about 25 minutes in 220 degrees.
| Wyglądały bardzo ładnie./ Looked so great. |
| Z czarnuszką i sezamem./ With fennel flower or sesame seeds. |
Jeżeli ktoś wie, co jest nie tak z tym przepisem, proszę, dajcie znać. A jeśli macie sprawdzony przepis na takie bułki, to też się podzielcie;)
Miłego dnia!
If you know, what's wrong with this recipe, tell me, plz. And if you have any idea how to bake a perfect buns, I will be also grateful for your tips;)
Have a nice day!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz