sobota, 27 czerwca 2015

Biała kiełbasa w piwie z jabłkami/ Sausage with apple and beer sauce

Cześć:)

Czas na przepis męski, mało dietetyczny, nieładny i raczej wysoko tłuszczowy;)

Chodzi bowiem o białą kiełbasę w piwie i cebuli, z dodatkiem jabłek, mmm! Zwykle kojarzy się ona z żurkiem wielkanocnym, ale my jemy ją kilka razy w roku, jak najdzie nas ochota;)

Ważne jest, aby kupić wyrób wysokiej jakości. Wiąże się to z dobrej jakości mięsem, nie jakąś marną mielonką, przyprawami i małą zawartością tłuszczu;)

Mam kilka sprawdzonych firm i nie należą one do najtańszych, ale tu chodzi o nasze zdrowie i samopoczucie, więc uważam warto:)

Przepis jak zawsze dość szybki i prosty. Zapraszam!

Składniki:

  • białe kiełbaski (na dwie osoby wystarczą dwie sztuki)
  • cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 szkl. piwa lub woda z dodatkiem soku jabłkowego;)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Kiełbaski obsmażamy na oleju do zrumienienia z pokrojoną w piórka cebulką. Uważajcie, żeby cebuli nie spalić. Przełóżcie kiełbasę z cebulą do naczynia żaroodpornego, podlejcie piwem, dołóżcie ćwiartki obranych jabłek posypcie majerankiem, solą i pieprzem i pieczcie w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Jeżeli nie chcecie używać piwa, można całość podlać wodą z dodatkiem soku jabłkowego.

Można podawać z chlebem, puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniaczkami. Ja tak właśnie robię najczęściej, czyli razem z kiełbasą piekę w blaszce ćwiartki ziemniaków w przyprawach. Zadbajcie o porcję warzyw i lekką herbatkę zieloną;) 

Smacznego:)


Hi:)

It's time for something for real men: not for a diet, not so pretty and with lots of callories;)

It will be something we called: white sausage, with onion, beer and apple, yummie! We eat it for Easter, but it's really good just like this. It's good to buy a high quality product to protect our organism;)

Recipe quite fast and easy as always. Enjoy!

Ingredients:
  • white sausages (for 2 people 2 pieces)
  • onion
  • 1 apple
  • 1/2 cup of beer or water mixed with apple juice
  • marjoram
  • salt
  • pepper


Fry sausages with oil and onion, then put it all into a baking tray with beer and apple pieces.
If you want to avoid alcohol, use water mixed with some apple juice. Bake it all for about 30 minutes in 180 degrees.

You can serve it with bread, puree or with wedges. Don't forget about veggies and a green tea;)))

Bon apetit!






Ponieważ danie jest dość treściwe, proponuję duży dodatek warzyw.
U nas pieczone ziemniaki i bataty, a także miks sałat z aromatyczną oliwą. Całość zaserwowana oczywiście na mojej ulubionej ceramice
z twopeople.pl


This dish is quite fatty, that's why prepare as much veggies as you can;)
I baked normal and sweet potatoes plus salad, of course;) Served on
a plate from twopeople.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers