poniedziałek, 22 czerwca 2015

Carpaccio z buraków/ Beetroot carpaccio

Cześć:)

dziś kolejny pomysł na lekką, letnią przekąskę. Będzie idealna na wieczór z winem i bagietką. O czym mowa - carpaccio z buraków z dodatkiem sera koziego i orzechów, podane na liściach rukoli. Zapewne buraczki kojarzą Wam się tylko z Kaczką Dziwaczką i obiadem ze stołówki;) Spróbujcie je upiec z dodatkiem sosu balsamicznego i ziół, a już nigdy nie zignorujecie swojskiego buraka;) Zatem do dzieła:)

Składniki (porcja na dwie osoby):

  • 4 małe buraki
  • duża garść rukoli
  • ser kozi (może być roladka)
  • orzechy włoskie
  • oliwa - 2 łyżki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz 
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • cytryna
  • miód
  • folia aluminiowa;)

Buraki umyć i w mundurkach;) owinąć w folię aluminiową. Piec ok. godziny w 200 stopniach. Zrobić test widelcem - jeśli da się go bez oporu wbić w buraki, znaczy są gotowe;) Pozostawić buraki do ostudzenia. Przygotować sos: wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok cytrynowy
i miód, tak, żeby nam smakowało:) Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to cieniusieńkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie. Całość polewać sosem i zajadać z bagietką. Wino, bardzo wskazane;)))








Hi:)

today next fast and simple recipe and this time - beetroot carpaccio, with goat cheese and walnuts. Will be perfect for summer evening with baquette and wine:)


Ingredients (for 2 people):
  • 4 small beetroots
  • huge handful of rocket
  • goat cheese
  • walnuts
  • olive oil - 2 tablespoons
  • Provence herbs
  • salt
  • pepper
  • balsamico - 1 teaspoon
  • lemon
  • honey
  • aluminium foil;)


Wash beetroots and bake them in foil packets for about 1 hour in 200 degrees. Always use a fork to check if it's well done;) Keep them cool, peel and slice very thin. Put some rocket on a plate. Then beetroots slices, cheese, walnuts pieces and a sauce made with: oil, balsamico, lemon juice, honey and herbs.
Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy