niedziela, 14 czerwca 2015

Kruche ciasteczka sezamowe/ Crispy sesame cookies

Cześć:)

dziś przychodzę z przepysznie słodkim przepisem na kruche ciasteczka z sezamem. I nie będą to gotowe tzw. sezamki z marketu, ani bułka
z masłem;) Tylko uzależniające i mega kruche ciasteczka domowe!

Dodatkowo warto wiedzieć, że...

Sezam zawiera dwa razy więcej wapnia niż żółty ser i osiem razy więcej niż mleko. Dodatkowo dostarcza olbrzymie ilości magnezu. Także jedzcie, na zdrowie;)

Składniki (na ok. 30 szt):
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki sezamu

Sezam uprażyć na suchej patelni, ale ostrożnie, bo łatwo się przypala. Wysypać go na talerz do wystudzenia. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko.
Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go
w pozostawionym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, stwardnieją po wystudzeniu;)



Dziś ciastka zajadaliśmy w towarzystwie kompotu rabarbarowego
w kubeczkach z twopeople.pl Korzystajcie z warzyw i owoców sezonowych, tak szybko przemijają:)


Hi:)

today very delicious and crispy sesame cookies. I am addicted of this taste! Enjoy baking:)

Good to know...

Sesame seeds contain two times more calcium than cheese and eight times more than milk! Plus lots of magnesium:)


Ingredients (for about 30 cookies):
  • 250 g flour
  • 150 g butter
  • 100 g sugar
  • egg
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 tablespoon vanilla sugar or vanilla extract
  • 3/4 cup sesame seeds


Roast sesame seeds in a dry pan, leave it on a cold plate. Cut butter and put it into a bowl, add flour, sugar, egg, baking soda, vanilla and most of sesame. Keep some seeds to cover your cookies. Prepare a nice pastry. If it's too dry for you, add some cream or one more yolk. Now it's time for 4 cm diameter roller:) Leave it covered with a foil for 20-30 minutes in a fridge and than slice using a knife. Bake 15 minutes in 160 degrees on a baking tray covered with parchement.  

We ate our cookies with rhubarb compote and cups from twopeople.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers