Hej:)
nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam pasty do chleba. Wszystkie, bez wyjątku: z białego sera, z wędzonej makreli a ostatnio z pestek słonecznika. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powalający.
Składniki:
- 200 g słonecznika (1 i 1/2 szkl.)
- 5 suszonych pomidorów
- pęczek pietruszki, posiekanej
2 ząbki czosnku - 3 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki wody
- sól
- czarny pieprz
Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić
i opłukać. Do blendera wrzucić słonecznik, suszone pomidory, sok
z cytryny, pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę. Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać
w lodówce przez 3-4 dni.
i opłukać. Do blendera wrzucić słonecznik, suszone pomidory, sok
z cytryny, pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę. Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać
w lodówce przez 3-4 dni.
Hey:)
I love Polish bread with butter, high quality olive oil or with paste: fromage, smoked mackarel and sunflower seeds. The recipe is simple and the taste is wonderful.
Ingredients:
I love Polish bread with butter, high quality olive oil or with paste: fromage, smoked mackarel and sunflower seeds. The recipe is simple and the taste is wonderful.
Ingredients:
- 200 g sunflower seeds (1 and 1/2 cup)
- 5 dried tomatoes
- chopped bunch of parsley
- 2 garlic cloves
- 3 tablespoons lemon juice
- 2-4 tablespoons water
- salt
- pepper
Pour sunflower seeds with a cold water. Drain it in the morning and add it into a blender, then tomatoes, lemon juice, parsley and chopped garlic.
Mix it all for a while, add some water and mix again. Add some salt and pepper, mix one more time and put it into a fridge for few hours. Shoul be eaten in 3-4 days.
Smacznego!
Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz