czwartek, 11 czerwca 2015

Pasta ze słonecznika/ Sunflower seeds paste

Hej:)

nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam pasty do chleba. Wszystkie, bez wyjątku: z białego sera, z wędzonej makreli a ostatnio z pestek słonecznika. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powalający.

Składniki:

  • 200 g słonecznika (1 i 1/2 szkl.)
  • 5 suszonych pomidorów
  • pęczek pietruszki, posiekanej
    2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki  wody
  • sól 
  • czarny pieprz

Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić
i opłukać. Do blendera wrzucić słonecznik, suszone pomidory, sok
z cytryny, pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę. Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać
w lodówce przez 3-4 dni. 

Hey:)

I love Polish bread with butter, high quality olive oil or with paste: fromage, smoked mackarel and sunflower seeds. The recipe is simple and the taste is wonderful.


Ingredients:
  • 200 g sunflower seeds (1 and 1/2 cup)
  • 5 dried tomatoes
  • chopped bunch of parsley
  • 2 garlic cloves
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 2-4 tablespoons water
  • salt
  • pepper

Pour sunflower seeds with a cold water. Drain it in the morning and add it into a blender, then tomatoes, lemon juice, parsley and chopped garlic.
Mix it all for a while, add some water and mix again. Add some salt and pepper, mix one more time and put it into a fridge for few hours. Shoul be eaten in 3-4 days. 



Smacznego!
Bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy