środa, 17 czerwca 2015

Placek z rabarbarem/ Rhubarb cake

Cześć:)

niezmiennie o tej porze roku na naszym stole króluje rabarbar. Rośnie
u Mamy w ogrodzie w tym samym miejscu od lat. Od wielu lat, bo pamiętam jego smak jeszcze z dzieciństwa;) Wtedy najczęściej jadło się go na surowo z cukrem (!) Tak tak, opcja dla hardkorów;) Teraz najczęściej jest to po prostu kompot, czasem z dodatkiem jabłek czy truskawek albo tradycyjnego placka. Czyli kruche ciasto, rabarbar
i pianka!
Pyyycha!


Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 300 g masła,
  • 1 małe opakowanie (15 g) proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 5 żółtek,

nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru,
  • sporo cukru do smaku,


wierzch:
  • 5 białek,
  • 200 g cukru.

Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem (wystarczy wymieszać energicznie trzepaczką) i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i odłożyć do zamrożenia (na min. 2 godziny).
Prostokątną formę do pieczenia (u mnie 25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce, delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiec ok. 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie umyć i obrać rabarbar, odciąć końcówki, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, a następnie wyłożyć bezę. Całość piec w temp. 180 stopni ok. 40-45 min.








Hi:)

Every year in June we eat lots of rhubarb, especially like a compote - solo or with apples or strawberries.
We know this taste from the childhood and my Mom's rhubarb grows still;))) This time I recommend a rhubarb cake with meringue.

Ingredients:

pastry:
  • 500 g flour
  • 300 g butter
  • 15 g baking powder
  • 100 g powdered sugar
  • 5 yolks

filling:
  • 1 kg rhubarb
  • sugar

meringue:
  • 5 egg whites
  • 200 g sugar


Melt butter, mix flour with baking powder and add cool melted butter.Mix yolks with sugar and add to the flour. Crease a nice pastry, put it into a foil and keep in a fridge for about 2 hours. Cover your baking tray with cold pastry, put it to the oven for 20 minutes (200 degrees). Then add peeled and chopped rhubrb mixed with sugar. Now it's time for meringue: mix egg whites with sugar. Put rhubarb and meringue on your pastry and bake 40-45 minutes in 180 degrees.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers