wtorek, 2 czerwca 2015

Tiramisu bez jajek/ Eggs free tiramisu

Cześć:)

dziś będzie słodko, a to za sprawą mojego ulubionego deseru - tiramisu, czyli w wolnym tłumaczeniu - poderwij mnie;) 

Ten smak bardzo mi odpowiada, latem lubię dodać jeszcze owoców, najchętniej polskie truskawki, mmm! Ale będąc w ciąży zimą, musiałam przepis odpowiednio zmodyfikować. Bo i owoców dobrych nie ma i przede wszystkim nie wolno mi pić alkoholu, kawy, ani jeść jajek w formie niedogotowanej ani surowej, a w oryginale mamy żółtka ubijane na parze:/

Niestety smak ten jest dla mnie tak uzależniający, że dwa razy robiłam takie pseudo-tiramisu, w wersji bardziej polskiej:) Ale moim zdaniem, jest równie pyszne! Może nie tak aromatyczne, ale i tak zachwyca smakiem:)

Składniki:

  • mniejsza paczka długich biszkoptów
  • kawa Inka
  • esencja waniliowa
  • 250 g mascarpone
  • mały kubek śmietany kremówki 36 %
  • cukier puder do smaku
  • konfitura wiśniowa
  • gorzkie kakao

Zaparzyć ok. 1 szklankę kawy Inki, dosłodzić i doprawić esencją waniliową. W oryginale mamy mocną kawę i amaretto;)
Śmietanę ubić, dodać mascarpone i cukier puder do smaku.
Maczać biszkopty w kawie i układać na dnie naczynia. Ja używam małego żaroodpornego lub małej silikonowej keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wyłożyć połowę masy i rozłożyć trochę konfitur, najlepiej z całymi owocami. Na to kolejna warstwa namoczonych biszkoptów, znowu krem
i na wierzch można zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.
Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Porcja idealna dla pary łakomczuchów;)


Hi:)

today a very sweet post. All because of tiramisu, which means lift me up - my favourite dessert.

I love this taste, especially in the summer with Polish strawberries. But, because I'm pregnant and it's still winter I had to modify this recipe. First, fruits aren't so tasty at the moment and basicly I can't drink coffee, alcohol and eat fesh/ raw eggs.

I prepared that kind of tiramisu twice and it's more Polish maybe, but also good;)

Ingredients:
  • smaller pack of long biscuits
  • Inka coffee
  • vanilla extract
  • 250 g mascarpone
  • little pack of cream - 36 %
  • powdered sugar
  • cherry jam
  • cocoa

Prepare ca. 1 cup of coffee, add some sugar and vanilla extract. Original it should be normal coffee and amaretto;)
Mix cream, add mascarpone and sugar.
Dip biscuits with coffee and put them on the bottom of your baking tray or other pot or bowl.
Add half of your whipped cream and some jam with whole fruits, biscuits again and the rest of your cream. You can apply chocolate shreds or just cocoa on the top.
Keep it cool in the fridge. This portion will be perfect for a very greedy couple ;)  





Smacznego!
Bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy