niedziela, 5 lipca 2015

Muffiny pizzowe/ Pizza muffins

Hej:)

dziś pomysł dla pizzożerców na coś znacznie szybszego niż ten klasyczny, drożdżowy wypiek. Chodzi o muffiny pizzowe:) Są szybkie, proste do zrobienia i równie pyszne:)))


Składniki suche:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 10 dkg żółtego sera w kawałku
  • 15 dkg szynki w kawałku
  • 1 cebula
  • 12 czarnych lub zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki



Składniki płynne:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 duże jajka eko
  • 125 g masła lub 1/2 szkl. oleju


Dodatki:

  • kilka łyżeczek ketchupu
  • kilka łyżek tartego żółtego sera


Masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić na drobną kosteczkę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.  Do miski z suchymi składnikami dodać zioła, przyprawy, cebulę, ser i szynkę pokrojone w drobną kostkę oraz oliwki w plasterkach. Dokładnie wymieszać. 

W drugiej misce dokładnie zmieszać rozpuszczone masło lub olej, mleko, jajka. Płynne składniki dodać do miski z suchymi, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę ketchupu i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Muffiny posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, muffiny piec 25-30 minut.


Hey:)

today something for pizza maniacs;) But, this time fast and simple - pizza muffins:)

Dry ingredients:
  • 2,5 cup flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 and 1/3 teaspoon salt
  • 10 dec gouda cheese
  • 15 dec ham
  • 1 onion
  • 12 olives
  • 1 teaspoon oregano
  • 1/2 teaspoon thyme
  • 1 teaspoon sweet pepper

Liquid ingredients:
  • 1 cup milk
  • 2 big eggs
  • 125 g butter or 1/2 cup oil

And:
  • few spoons of ketchup
  • few sppons of rubbed gouda cheese


Melt butter. Chop onion. Mix flour, baking powder, baking soda and salt in one bowl.
Add herbs, onion, cheese and ham - all chopped plus sliced olives. Mix it all.

In the second bowl mix melted butter or just oil, milk and eggs.
Mix dry and liquid ingredients and take ramekins. Apply one tablespoon of pastry, the some ketchup and one spoon pastry again. You can add rubbed cheese on the top. Bake muffins for about 25-30 minutes in 200 degrees.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers