poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Rolada szpinakowa z łososiem/ Spinach roll-up with smoked salmon

Hej:)

Dziś przepis bardzo wiosenny, zielony i delikatny. Będzie to szpinakowa rolada z wędzonym łososiem, koperkiem i delikatną masą serową. Świetnie sprawdzi się na imprezie, ale też podczas zwykłej, codziennej kolacji.


Składniki:

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 opakowanie serka twarogowego chrzanowego
  • koperek



Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając.

Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem, na to dajemy posiekany koperek i łososia. Zwijamy ciasno
w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.  


Hey:)

Today very green and delicate recipe - spinach roll-up with smoked salmon, dill and creamy filling. Will be perfect for a party or just as a daily supper:)

Ingredients:
  • 350 g frozen spinach
  • 3 garlic cloves
  • 3 big eggs
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon nutmeg
  • 200 g smoked salmon slices
  • 1 pack of cream cheese (horseradish)
  • dill leaves

Defreeze spinach and pipe. Mix spinach with ypolks, salt, chopped garlic and nutmeg.
Mix egg whites and add it into spinach - mix it all very delicate.

Take a baking tray (ca. 28x40 cm), cover it with parchment and butter and put there your spinach pastry. Bake 20 minutes in 190 degrees.

When your pastry will be cool, cover it with cream cheese, chopped dill leaves and salmon slices.Roll it up, cover with foil and keep in a fridge for about few hour. Serve sliced:)
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers