sobota, 8 sierpnia 2015

Zupa-krem z pomidorów/ Creamy tomato soup

Cześć:)

dziś przepis na pysznie pomidorową zupę-krem, którą można śmiało przygotować o każdej porze roku, bo podstawą są pomidory z puszki;)

Tak więc bez wymówek i do dzieła;)))

Składniki: 

  • 2 puszki pomidorów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • włoskie przyprawy
  • świeża bazylia
  • mleko
  • sól, pieprz, cukier
  • śmietana lub domowe grzanki



Posiekaną cebulę złocimy na oliwie, dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy, takie jak: oregano, bazylia, majeranek. Wlewamy zawartość obu puszek i dusimy ok. pół godziny z dodatkiem liści bazylii. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy tyle mleka, aby złagodzić goryczkę pomidorów. Gdy zupa lekko ostygnie, miksujemy ja na gładko i podajemy z kleksami śmietany lub domowymi grzankami z chleba. Jest przepyszna!


Hi:)

today a yummie creamy tomato soup. Ypu can cook it all the time, because all you need is a tin of tomatoes.

So, let's try:)

Ingredients:
  • 2 tins of tomatoes
  • onion
  • garlic clove
  • olive oil
  • Italian herbs
  • fresh basil
  • milk
  • salt, pepper and sugar
  • cream or home made croutons

Fry chopped onion on olive oil, add chopped garlic and two tins of tomatoes plus herbs, like: oregano, basil, marjoram. Boil it all around 30 minutes with fresh basil leaves.
Add salt, pepper and sugar, than milk as much as you like. The taste should be delicate.
When it cools down a bit, mix using a hand blender and serve with cream or home made croutons. It's delicious!
 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers