czwartek, 1 października 2015

Dżem z dyni i jabłek - pyszota nie tylko dla najmłodszych;)/ Pumpkin/ apple jam - not only babies delight;)

Cześć:)

Powiało jesienią... To fakt... Ale ja nie zamierzam się poddawać:) Będę korzystać z jej uroków każdego dnia. A zacznę od dyni.

Zachęcam zatem do wypróbowania tego pysznego dżemu, który smakuje niczym deserki dla niemowląt;) Ale! Nie jakimś tam brokułem, czy mdławą zupką. Raczej pysznymi, słodziutkimi owocami. Sami sprawdźcie. I nie zdziwcie się, jeśli nic nie zostanie na zimę;PPP   





Składniki:

  • 2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych
  • 2 kg jabłek bez skóry i gniazd nasiennych
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka pomarańczowa

Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1 kg cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową. Smażyć aż dżem będzie gęsty. Przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut.



Tego smaku nie zapomnicie nigdy!


Hi:)

It's nearly autumn... But, don't give up, Soldiers;) Try to spend your days nice and cosy. Let's start with a pumpkin delight;)

This will be a very smooth jam with fresh pumpkin, apples and a hint of orange and vanilla.


Ingredients:

  • 2 kg peeled pumpkin
  • 2 kg peeled apples
  • 1 kg sugar
  • 1 vanilla sugar
  • 1 orange jelly


Chop apples and pumpin. Put it into 2 pots, add some water and boil untill all will be soft. Mix aplles and pumpin, add sugar, vanilla sugar and dry orange jelly. Fry jam until it will get thicker. Put it into small jars and pasteurize for about 20 minutes.


You won't forget this special taste!







 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy