Witajcie:)
Wielu osobom wydaje się, że omlet trudno jest zrobić/ przewrócić, równo usmażyć etc.
A moim zdaniem to nic skomplikowanego! To było moje pierwsze popisowe danie, a raczej śniadanie. Serwowałam je już w podstawówce;) Grunt to dobry przepis, jak zawsze!
A moim zdaniem to nic skomplikowanego! To było moje pierwsze popisowe danie, a raczej śniadanie. Serwowałam je już w podstawówce;) Grunt to dobry przepis, jak zawsze!
Składniki na jeden placek:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- masło do smażenia
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić na biało z cukrem. Do żółtek dodać mąkę
i łagodnie wmieszać białka.
i łagodnie wmieszać białka.
Smażyć na maśle na niewielkim ogniu, żeby nie spalić omletu, który jak na biszkopt przystało jest bardzo delikatny i wymagający uwagi;)
Smakuje pysznie w dobrym towarzystwie bliskim sercu osób, z dżemem i owocami.
Smacznego i miłej niedzieli!
Hello:)
Most of you are affraid of omelette: because it seems to be complicated but it's not at all:) That was my first own dish I've ever prepared and I was around 10;)
Ingredients for one portion:
Most of you are affraid of omelette: because it seems to be complicated but it's not at all:) That was my first own dish I've ever prepared and I was around 10;)
Ingredients for one portion:
- 2 eggs
- 2 table spoons sugar
- 2 table spoons flour
- pinch of salt
- butter
Egg wgites mix separately with a pinch of salt. Yolks mix with sugar. Add flour to yolks and then gently add egg whites. Fry your omelette carefully just not to frazzle it;) Remember, it's still kind of sponge-cake:)
It's delicious for a breakfast with your family, jam and fruits.
Enjoy! And have a lovely Sunday!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz