niedziela, 4 października 2015

Omlet - czy to jest trudne?/ Omelette - is it complicated?

Witajcie:)

Wielu osobom wydaje się, że omlet trudno jest zrobić/ przewrócić, równo usmażyć etc.
A moim zdaniem to nic skomplikowanego! To było moje pierwsze popisowe danie, a raczej śniadanie. Serwowałam je już w podstawówce;) Grunt to dobry przepis, jak zawsze!

Składniki na jeden placek:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • masło do smażenia





Żółtka oddzielić od białek. 
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić na biało z cukrem. Do żółtek dodać mąkę
i łagodnie wmieszać białka.
Smażyć na maśle na niewielkim ogniu, żeby nie spalić omletu, który jak na biszkopt przystało jest bardzo delikatny i wymagający uwagi;)


Smakuje pysznie w dobrym towarzystwie bliskim sercu osób, z dżemem i owocami.
 
Smacznego i miłej niedzieli!




Hello:)

Most of you are affraid of omelette: because it seems to be complicated but it's not at all:) That was my first own dish I've ever prepared and I was around 10;)

Ingredients for one portion:
  • 2 eggs
  • 2 table spoons sugar
  • 2 table spoons flour
  • pinch of salt
  • butter

Egg wgites mix separately with a pinch of salt. Yolks mix with sugar. Add flour to yolks and then gently add egg whites. Fry your omelette carefully just not to frazzle it;) Remember, it's still kind of sponge-cake:)

It's delicious for a breakfast with your family, jam and fruits.

Enjoy! And have a lovely Sunday!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers