czwartek, 31 marca 2016

Krem brokułowy z dodatkiem gruszki

Cześć:)

Dziś kolejna wariacja na punkcie zielonego w kuchni:) Tym razem zupa krem
z brokułów z dodatkiem gruszki, pyyycha!

Składniki:

  • 2 duże brokuły
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 g sera (gorgonzola lub inny ulubiony)
  • 2 twarde i dojrzałe gruszki
  • 25 g masła
  • garść płatków migdałowych (lub pestek dyni)


Brokuły umyć i podzielić na różyczki.

W rondlu zagotować bulion, dodać do niego brokuły i przykryte gotować 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podzielić je na dwie partie i zmiksować w blenderze dodając po połowie sera. Zlać zupę do rondla, doprawić solą i pieprzem.

Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać ciężką patelnię, rozpuścić masło i włożyć połówki gruszek. Podsmażać 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełożyć je na talerz
i odsączyć z nadmiaru masła.

Wlać zupę do ciepłych talerzy i ułożyć w niej gruszki. Posypać okruszkami sera
i płatkami migdałów. Oczywiście pyszna również w wersji z wmiksowaną gruszką, groszkiem ptysiowym i serem żółtym.




Hi:)

Today next variation about green in da kitchen. This time broccoli with pears all together in a creamy soup. Yum!

Ingredients:

  • 2 big broccoli
  • 800 ml broth (poultry or vegetal)
  • 100 g gorgonzola or another fav cheese
  • 2 pears
  • 25 g butter
  • handfull of almond slices or pumpkin seeds


Clean broccoli and cut them into small pieces. Boil broth, add broccoli and boil it for about 3-4 minutes. Drain half of it and mix it with half of cheese. Put cream into a pot, add salt and pepper.
Cut pears into 2 pieces along and cut seeds. Fry pears with a hot butter in a pan.

Serve your soup with pears, cheese pieces and almonds. You can also try with mixed pear, small plain profiteroles and standard cheese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy