Cześć:)
Dziś kolejna wariacja na punkcie zielonego w kuchni:) Tym razem zupa krem
z brokułów z dodatkiem gruszki, pyyycha!
z brokułów z dodatkiem gruszki, pyyycha!
Składniki:
- 2 duże brokuły
- 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 100 g sera (gorgonzola lub inny ulubiony)
- 2 twarde i dojrzałe gruszki
- 25 g masła
- garść płatków migdałowych (lub pestek dyni)
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
W rondlu zagotować bulion, dodać do niego brokuły i przykryte gotować 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podzielić je na dwie partie i zmiksować w blenderze dodając po połowie sera. Zlać zupę do rondla, doprawić solą i pieprzem.
Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać ciężką patelnię, rozpuścić masło i włożyć połówki gruszek. Podsmażać 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełożyć je na talerz
i odsączyć z nadmiaru masła.
Wlać zupę do ciepłych talerzy i ułożyć w niej gruszki. Posypać okruszkami sera
i płatkami migdałów. Oczywiście pyszna również w wersji z wmiksowaną gruszką, groszkiem ptysiowym i serem żółtym.
Hi:)
Today next variation about green in da kitchen. This time broccoli with pears all together in a creamy soup. Yum!
Ingredients:
- 2 big broccoli
- 800 ml broth (poultry or vegetal)
- 100 g gorgonzola or another fav cheese
- 2 pears
- 25 g butter
- handfull of almond slices or pumpkin seeds
Clean broccoli and cut them into small pieces. Boil broth, add broccoli and boil it for about 3-4 minutes. Drain half of it and mix it with half of cheese. Put cream into a pot, add salt and pepper.
Cut pears into 2 pieces along and cut seeds. Fry pears with a hot butter in a pan.
Serve your soup with pears, cheese pieces and almonds. You can also try with mixed pear, small plain profiteroles and standard cheese.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz