Hej:)
Powiem szczerze, że przez wiele lat nienawidziłam szpinaku. W ogóle nie miałam na niego pomysłu. A teraz wprost za nim przepadam;) W sezonie często jadamy sałatki ze świeżymi listkami, zimą natomiast posiłkuję się mrożonkami. I wtedy też najlepiej smakuje mi kremowa lazania
z czosnkowym aromatem i pysznym beszamelem. Spróbujcie koniecznie!
z czosnkowym aromatem i pysznym beszamelem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- pudełko lasagne
- 2 paczki szpinaku mrożonego (zwykle są po ok. 450 g)
- ser feta
- dwie duże cebule
- czosnek - ilość ząbków według uznania
- żółty, ostry ser
- pół kostki masła
- dwie czubate łyżki mąki
- dwie szklanki zimnego mleka
- biały pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Szpinak:
Na patelni rozgrzewam kawałek masła i szklę na nim dwie cebule pokrojone w kostkę. Dodaję szpinak. Duszę całość aż szpinak straci smak surowizny. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą
i pieprzem i jeszcze chwilę smażę. Na koniec wkruszam fetę i mieszam całość dość energicznie do rozpuszczenia sera.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Chwilę mąkę podsmażam i wlewam zimne mleko cienką strużką. Cały czas mieszając doprowadzam wszystko do wrzenia. Podczas gotowania, sos naturalnie gęstnieje. Jeśli ma nieodpowiednią konsystencję, dodaję mąki lub mleka;) Na koniec doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i białym pieprzem.
Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie masłem lub olejem.
Na dno wylewam kilka łyżek sosu beszamelowego, na sosie układam surowe płaty lasagne, i znowu smaruję ją sosem, na sos wykładam warstwę szpinaku. Na szpinaku znowu płaty lasagne, na lasagne sos beszamelowy, na sos lasagne - powtarzam tą czynność, aż wszystkie składniki się wyczerpią.
Na samej górze znajduje się gruba warstwa sosu beszamelowego. A na ten sos wrzucam jeszcze grubą warstwę startego, żółtego sera - im ostrzejszy, tym lepszy.
Na patelni rozgrzewam kawałek masła i szklę na nim dwie cebule pokrojone w kostkę. Dodaję szpinak. Duszę całość aż szpinak straci smak surowizny. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą
i pieprzem i jeszcze chwilę smażę. Na koniec wkruszam fetę i mieszam całość dość energicznie do rozpuszczenia sera.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Chwilę mąkę podsmażam i wlewam zimne mleko cienką strużką. Cały czas mieszając doprowadzam wszystko do wrzenia. Podczas gotowania, sos naturalnie gęstnieje. Jeśli ma nieodpowiednią konsystencję, dodaję mąki lub mleka;) Na koniec doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i białym pieprzem.
Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie masłem lub olejem.
Na dno wylewam kilka łyżek sosu beszamelowego, na sosie układam surowe płaty lasagne, i znowu smaruję ją sosem, na sos wykładam warstwę szpinaku. Na szpinaku znowu płaty lasagne, na lasagne sos beszamelowy, na sos lasagne - powtarzam tą czynność, aż wszystkie składniki się wyczerpią.
Na samej górze znajduje się gruba warstwa sosu beszamelowego. A na ten sos wrzucam jeszcze grubą warstwę startego, żółtego sera - im ostrzejszy, tym lepszy.
Piekę w temp. 180 stopni przez około
40-50 minut - przez pierwsze 15-20 minut piekę pod przykryciem, później
zdejmuje je, żeby ser trochę się przyrumienił.
Hey:)
I hated spinach for years. I didn't know what to do about that untill I discovered spinach lasagne. Very simple ingredients and a royal taste. what a surprise...
And I really love spinach now. In the summer I prefer light salads with fresh leaves, and in the winter frosen version in my best creamy lasagne. Try this and you'll never forget this taste.
Ingredients:
I hated spinach for years. I didn't know what to do about that untill I discovered spinach lasagne. Very simple ingredients and a royal taste. what a surprise...
And I really love spinach now. In the summer I prefer light salads with fresh leaves, and in the winter frosen version in my best creamy lasagne. Try this and you'll never forget this taste.
Ingredients:
- lasagne
- 2 packs of frozen spinach (450 g each)
- feta cheese
- 2 big onions
- garlic
- yellow cheese
Bechamel sauce:
- 100 g butter
- 2 big tablespoons of flour
- 2 cups of cold milk
- white pepper
- salt
- nutmeg
Spinach:
Put some butter in a pan, then add chopped onions - fry a bit and add spinach. after few minutes add garlic and spices. At the end add feta cheese.
Bechamel sauce:
Put some butter in a pot, then flour and fry it all for a while. Then carefully add cold milk and boil it all until the texture will be creamy enough. Don't forget about mixing with a spoon. At the end add some salt, white pepper and a pinch of nutmeg.
Cover your baking tray with butter or oil. On the bottom: few spoons of bechamel, then lasagne pasta, sauce again and finally spinach. Keep going it untill all ingredients gone. Put bechamel on the top and a yellow cheese layer.
Bake for about 40-50 minutes in 180 degrees. After 15-20 minutes you can bake it without any cover. You'll get a really nice and crunchy skin.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJest pyszna dla wszystkich szpinakożerców i Popeye:P
OdpowiedzUsuń