niedziela, 24 kwietnia 2016

Szarlotka sypana, czyli wspomnienie dzieciństwa/ Sprinkled apple-pie from my childhood

Hej:)

Czasem nachodzi mnie na smaki dzieciństwa. Zazwyczaj są to proste dania, które smakują może i dość pospolicie, ale bardzo pozytywnie mi się kojarzą. Są to na pewno kotlety mielone z pietruszką podawane przez moją Mamę z kapuśniaczkiem z młodej kapusty i marcheweczki prosto z ogrodu, ciasto zebra, parowańce
z karmelem, gołąbki... Ech! To były piękne dni!

Dziś proponuję kolejny hit, czyli szarlotkę sypaną. Na pewno nie jest to nic wykwintnego, ale zrobiłam ją po raz drugi w swoim dorosłym życiu, bo tak mnie jakoś naszło na sentymenty;)


Składniki:

  • 1 kg – 1,5 kg jabłek (ok. 6-8 średnich sztuk)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
  • 1 szklanka kaszy manny lub mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki zimnego masła (150 g)


Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach  – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik
i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę
o średnicy od 20-24 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę. 


Hey:)

I really like all these simple dishes from my childhood. Meatballs with parsley leaves, cabbage soup, zebra cake, steam buns with caramel, meat-stuffe cabbage... Mmmm!

Today my next fav recipe: sprinkled apple-pie.


Ingredients:
  • 1-1,5 kg apples (6-8 apples)
  • 1 tea spoon cinnamon
  • 1 cup of flour
  • 1 cup of semolina or cornstarch
  • 3/4 cup of sugar
  • 1 big tea spoon of baking powder
  • vanilla sugar
  • a pinch of salt
  • 150 g cold butter


Put butter into a freezer. Grate apples and add cinnamon. Heat the oven - temp. 180 degrees. In one big bowl mix dry ingredients: flour, semolina, baking powder, sugar, vanilla sugar and salt. Mix all together. Take a little baking tray (20-24 diameter) and put parchment: apply 1/3 dry ingredients and then half of our apples, then second part of dry ingredients, again apples and last part of dry ingredients. Now it's butter's turn - grate a lot of butter on the top of our cake. Bake about 1 hour and cut after few hours.






PS. Spójrzcie tylko na te drewniane wyroby! Czyż nie są wspaniałe??? Wkrótce pokażę Wam je w całej okazałości. Na razie powiem tylko magiczne hasło: Donitza Toczenie w drewnie;)

PS. Look at these wooden decorations! Isn't it lovely? More info soon. Check Donitza Toczenie w drewnie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy