wtorek, 24 maja 2016

Parowańce z sosem karmelowym

Cześć:)


Dziś zapraszam na smak mojego świętokrzyskiego dzieciństwa. Podczas wakacji na wsi, agroturystyka to się teraz nazywa;), często miałam możliwość próbowania lokalnych przysmaków. Niestety, jak to najczęściej u dzieci bywa, nie wszystko trafiało w mój ówczesny gust... Teraz, z rozrzewnieniem wspominam dawne czasy, osoby i smaki.


Na ok. 15 sztuk:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka


Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. (Ciasto będzie rzadkie)
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką.

Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.

Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 - 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym
w wersji dla dorosłych;)


Karmel:
  • 1/2 szkl. cukru
  • ok. 2 szkl. mleka


Wsypujemy cukier do stalowego garnka. Podgrzewamy stale mieszając aż cukier zmieni się w twardą, brązową skorupkę. Wtedy OSTROŻNIE i cienką strużką dolewamy mleko, starając się rozmieszać nasz cukier do momentu, aż nabierze płynnej konsystencji i ładnie stopi się z mlekiem. Całość zagotowujemy i serwujemy. Karmel do parowańców ma mieć konsystencję sosu, nie cukierków toffi;)








Hi:)


Today I'm gonna show you next taste of my childhood. I spent vacations in a small vaillage next to my hometown and I still remember all these people and dishes: cheap, fresh and simple. Of course, as a small girl I hated most of them;) But now I'm dreaming about it... Preapre with me yeast buns with sweet caramel sauce.


For about 15 buns:

  • 1/2 kg flour
  • 1 egg
  • 5 gad yeast
  • 2 tablespoons of sugar
  • a pinch of salt
  • 250 ml milk


Preapre a leaven: take one tablespoon of suagr, yeast and half cup of milk. Keep it in a dry and warm place. Mix flour, salt, egg, suagr and a leaven in a big bowl. Add rest of the milk. Mix with a spoon for about 5 minuts. Cover it with a flour and a fresh linen and keep it in a warm and dry place. Yes, it's batter. After few hours, you can prepare few pastry pieces. Create buns using your hands covered with some flour.

Boil few litres of water in a big pot. Put linen on the top of the pot, tie it with a lace and ut there few buns. Cover them with a big bowl and boil for about 6-7 minutes. Serve with caramel sauce or with goulash if you want:)

Caramel:

  • 1/2 cup sugar
  • 2 cups milk

Put sugar into a steel pot. Heat it until your sugar become brown and hard. Then, put milk, but stay patient and careful! Mix it still using a wooden spoon. You have to mix it until your caramel won't get velvety structure. Boil it for few seconds and serve immediately with yeast buns.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers