środa, 29 czerwca 2016

Ciasto budyniowe z truskawkami bez pieczenia/ Pudding and strawberry cake

Hej:)

Ponoć truskawki się powoli kończą, dlatego mam dla Was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Zwane lodowcem lub budyniowcem - dla mnie jest po prostu pychotką;)







Składniki:

  •     ok. 350 g biszkoptów (u mnie 2 paczki tych okrągłych)
  •     2 galaretki (u mnie różowa i brzoskwiniowa)
  •     1 szklanka cukru pudru (po pół do masła i kremu)
  •     2 opakowania budyniu waniliowego
  •     5 żółtek
  •     200 g masła
  •     500 ml mleka
  •     owoce (truskawki)

Rozrabiamy galaretki według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wrzątku do ok. 3/4. Jedna będzie do namaczania ciastek, druga na wierzch placka. 

Białka oddzielamy od żółtek, do żółtek dodajemy cukier z wanilią i cukier puder (pół szklanki) i kręcimy kogel-mogel. Potem dodajemy proszek budyniowy i mleko (połowę ze składników).

Drugą część mleka zagotowujemy, a potem wlewamy do niego jajeczną masę
i mieszamy, aż wyjdzie baaardzo gęsty budyń. Odstawiamy.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy budyń i mieszamy dalej. 

Biszkopty nasączamy w galaretce i układamy na dnie, na to połowę kremu. Znowu nasączone biszkopty i raz jeszcze krem. 

Na wierzchu układamy owoce, całość zalewamy drugą galaretką i chowamy do lodówki, aż stężeje. 


Hey:)

Polish strawberries are almost gone already:/ Don't forget to prepare nice and light dishes with them. One of my best recipes - pudding and strawberry cake. Check it out!


Ingredients:
  • ca 350 g bisquits/ sponge fingers (I bought 2 packs of round ones)
  • 2 jellies (I chose pink and peach version)
  • 1 cup of powdered sugar (half for butter and half of it for pudding)
  • 2 vanilla puddings
  • 200 g butter
  • 500 ml milk
  • fruits (strawberries)

Prepare jellies according to recipe (use 3/4 water). First will be for bisquits, second for topping.

Take yolks only and add sugar, vanilla and powdered sugar (half of a cup) - mix it all and add pudding powder and milk (250 ml).

Next 250 ml of milk should be boiled. Add your egg mixture into boiling milk and mix still until you get a very stodgy pudding. Cool it down.

Put soft butter into a bowl, add powdered sugar and mix it all. Add pudding and keep mixing.

Take your bisquits and moisture every piece in a jelly. Put them into a cake-pan. Apply half of your pudding on it, then bisquits again and rest of the pudding. Chop fruits and apply them on the top. Last step is: second jelly on the top. Remember to apply almost ready jelly;)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers