Hej:)
Dziś moja kolejna kuchenna wariacja, czyli odsmażone na maśle kopytka podane ze świeżym szpinakiem, truskawkami, orzechami włoskimi i octem balsamicznym. Brzmi jak sen wariata???
To lepiej sami spróbujcie;)
Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
1 łyżka oleju
Ziemniaki zmieliłam w maszynce. Można przecisnąć przez praskę. Wyłożyłam na deskę. Dosypałam obie mąki i wbiłam jajko, wsypałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto. Uformowałam wałeczki grubości około 3 cm, lekko spłaszczyłam i pokroiłam w ukośne kawałki. W dużym garnku zagotowałam osoloną wodę z 1 łyżką oleju
i wrzucałam kopytka partiami na wrzątek. Wyjmowałam łyżką cedzakową po około 1-2 minut po wypłynięciu i od razu wyłożyłam na półmisek.
1 łyżka oleju
Ziemniaki zmieliłam w maszynce. Można przecisnąć przez praskę. Wyłożyłam na deskę. Dosypałam obie mąki i wbiłam jajko, wsypałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto. Uformowałam wałeczki grubości około 3 cm, lekko spłaszczyłam i pokroiłam w ukośne kawałki. W dużym garnku zagotowałam osoloną wodę z 1 łyżką oleju
i wrzucałam kopytka partiami na wrzątek. Wyjmowałam łyżką cedzakową po około 1-2 minut po wypłynięciu i od razu wyłożyłam na półmisek.
Potem wystarczy je tylko odsmażyć na masełku i podawać:) Ja zjadłam swoje
z listkami szpinaku, truskawkami, posiekanymi orzechami włoskimi i octem balsamicznym. PRZEpycha!
z listkami szpinaku, truskawkami, posiekanymi orzechami włoskimi i octem balsamicznym. PRZEpycha!
Hey:)
Today my next variation: potato dumplings on butter with fresh spinach, strawberries, walnuts and balsamico. Strange? So, better try first:)
Ingredients:
Today my next variation: potato dumplings on butter with fresh spinach, strawberries, walnuts and balsamico. Strange? So, better try first:)
Ingredients:
- 1/2 kg boiled potatoes (cold of course)
- 1 cup flour
- 1 tablespoon potato starch
- 1 egg
- salt
- 1 tablespoon oil
Mix potatoes using a mincer or ricer. Put it into a big bowl, add flour and starch, egg and salt and pug a pastry. Create ca 3 cm diameter rolls and chop something like wedges shaped pieces. Boil salted water in a big pot, add oil and boil wedges ca 1-2 minutes.
You can eat them separately or just like standard potatoes, rice or pasta with meat or veggies.
I prefer to roast them with butter in a pan and serve with fresh spinach, starwberries, chopped walnuts and a bit of balsamico. That is amazing!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz