niedziela, 12 czerwca 2016

Płetwa rekina i syczuański pieprz, czyli całkiem inny Chińczyk;)

Hej:)

Dziś szybka recenzja bardzo ciekawej książki podróżniczo-kulinarnej, czyli to, co lubię najbardziej;) Poznawanie innych krajów i kultur przez pryzmat ich lokalnej kuchni i zwyczajów, to mój sposób podróżowania:)

W książce Płetwa rekina i syczuański pieprz, znajdziemy wiele egzotycznych przepisów, opisów życia codziennego, ale też dziwnych
i wielce odrażających zwyczajów. Pisana z perspektywy młodej Brytyjki, które swe lata studenckie spędziła na obserwacjach zmian obyczajowych w Chinach. I tak razem z nią, stajemy się świadkami powolnego odchodzenia starego, tradycyjnego świata wraz z jego prawami, obyczajami, moralnością...


Po przeczytaniu tej poniekąd sensacyjnej książki kucharskiej stwierdzam, że to, co u nas zwykło nazywać się Chińczykiem, na pewno nie ma nic wspólnego
z azjatyckim tyglem chińskich smaków;) 

Polecam lekturę wszystkim ciekawym inności:) Pasja, z jaką pisze Fuchsia Dunlop potwierdza tylko jej wielką pasję gotowania, zwiedzania
i poznawania. Lubię to!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers