poniedziałek, 7 listopada 2016

Mleko owsiane, czyli ratunku - mam alergię!

Hej, 

od kilku lat ciepię na alergię pokarmową i w zasadzie nie powinnam jeść prawie niczego... Brzmi strasznie? I jest Wam mnie szkoda??? Zupełnie niesłusznie! Bo może wtedy ważyłabym moje wymarzone 49 kilo (?!?) Nieważne. Ważne, żeby sobie jakoś z tym radzić i nie nastawiać się źle. Wszystko da się jakoś zastąpić;) Tym razem będzie szybki przepis na domowe mleko owsiane. Pysznie kremowe
o aksamitnej konsystencji i łagodnym smaku. To prawdziwy eliksir życia dla naszego żołądka. Ciekawi?



Składniki:
  • 4 łyżki stołowe płatków owsianych
  • 400 ml przegotowanej wody
  • ewentualnie szczypta soli lub1/2 łyżeczki cukru

Płatki owsiane umieścić w kielichu blendera i zalać wodą. Miksować około minuty. Następnie przelać powstałą ciecz przez gazę do innego naczynia. Płyn, który uzyskamy, to mleko owsiane:) Można dosłodzić lub lekko posolić je do smaku. Ja lubię ten naturalny, raw smak:) Bez żadnych dodatków. Mleko może być przechowywane w lodówce przez max. 2 dni, ale założę się nie wytrzyma;))) Jest zbyt pyszne:) Może też trochę gęstnieć. Wówczas spokojnie można rozcieńczyć odrobinę wodą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy