niedziela, 23 kwietnia 2017

Sprawdzone i szybkie przepisy idealne na Majówkę: pancakes, szaszłyki, makaron, sałatka, muffiny z truskawką!

Hejka:)

Wiosna w tym roku jest wyjątkowo kapryśna i nie chce się jakoś rozgościć na stałe. Jednego dnia rozpieszcza nas wakacyjną aurą tylko po to, żeby dwa tygodnie później utrzeć wszystkim nosa pluchą i śniegiem:/// Za tydzień wyczekiwana przez cały rok Majówka:) Dla nas jest ona co roku wyjątkowa, bo łączy się z urodzinkami Bobasa:) Dlatego też mam dla Was garść inspiracji kulinarnych na ten miły czas. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zapraszam!




Tradycyjnie zaczynamy od śniadania. O tym, jak ważny jest to posiłek nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Choć wszyscy wiemy, jak czasem trudne jest to do zrealizowania. Zwłaszcza jeśli wstajecie o szóstej, żeby w pracy być o ósmej;))) Kto słyszał już przeróbkę Chwytaka (Burak Yeter - Tuesday)??? Sama zwykle o tej porze najchętniej wypiłabym tylko lekkiego smoothie, ale przecież obudziłabym bobasa... No i tak w kółko. Nieważne! Ważne, że w weekend naprawdę jemy wypasione śniadania. Na przykład spolszczoną wersję kultowych pankcakes. Zapraszam do stołu!

Pancakes po polsku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli


Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć
z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. 

Podawać obsypane świeżymi owocami z dodatkiem syropu klonowego. Pyszne nie tylko na śniadanie:)





Kolejna propozycja to lekka przekąską na każdą okazję. Do pracy, na domówkę,
w teren... Szybkie i pyszne zarazem. Dodatki możecie komponować dowolnie. 

Fit szaszłyczki z sera, szynki i pomidorków

Składniki:
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • opakowanie mozarelli w kulkach
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia

Na krótkie patyki do szaszłyków lub burgerów nadziewamy na przemian składniki przeplatając je plastrem szynki jak na zdjęciu. Nie zapominajmy o listkach bazylii. Podawać na liściach sałaty. Idealne z dodatkiem domowego pesto.




Na obiad polecam pyszny makaron z krewetkami, placuszki z cukinii i marchwi
z lekkim dipem lub grillowane szaszłyki z kiełbasą. Jest to opcja dla zabieganych, ale równie pyszna i zajmująca:)

Makaron z krewetkami pachnący Chorwacją

Składniki: 

  • paczka makaronu tagliatelle barwionego atramentem z mątwy
  • 3 garście krewetek tygrysich
  • cukinia
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • wybrane zioła, u mnie: sól, pieprz, prowansalskie, cząber, liście kolendry, majeranek
  • olej
  • Na marynatę do krewetek:
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • grubo mielony pieprz i sól


Krewetki rozmrażamy i przelewamy na sicie. Marynujemy tak długo, jak to możliwe.
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy czosnek - razem chwilę smazymy. Dokładamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię ze skórką
i wlewamy całą zawartość puszki z pomidorami. Doprawiamy do smaku i dusimy do czasu, aż cukinia będzie lekko miękka, ale ciągle chrupiąca. Dokładamy krewetki wraz z marynatą i gotujemy wszystko razem do czasu, aż krewetki będą gotowe. Podajemy z czarnym makaronem ugotowanym w tzw. międzyczasie, obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki, zamykamy oczy i już prawie jesteśmy
w Dalmacji:) Do posiłku wskazana jest lampka białego wina. Smacznego!






Placuszki z cukinii i marchewki

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej rzepakowy do smażenia


Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cukinię umyć, ewentualnie wydrążyć nasiona i zetrzeć na dużych oczkach tarki, posypać solą
i zostawić na sitku na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do miski, dodać startą marchewkę, wbić jajko, wsypać mąkę, posiekaną natkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Masę wymieszać łyżką.
Rozgrzać olej i smażyć niewielkie placki z obu stron na niewielkim ogniu do zrumienienia. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło lub zimno
z ulubionym sosem i/lub sałatką z warzyw.




Szaszłyki z cebulą, cukinią, papryką i kiełbasą

Składniki:

  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 2 papryki czerwone
  • 3 duże cebule
  • 2 małe cukinie
  • przyprawa do grilla
  • olej


Kiełbasę i cukinię kroimy w plastry, cebule w ósemki, a paprykę w mniejsze cząstki. Drewniane patyki do szaszłyków moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie,
a następnie nadziewamy na nie naprzemiennie składniki. Posypujemy obficie przyprawą do grilla i delikatnie skrapiamy całość olejem. Odkładamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie rozpalamy grilla lub włączamy piekarnik i przygotowujemy nasze szaszłyki. Świetne z pieczonymi ziemniaczkami
i miksem sałat z malinowo-balsamicznym vinegretem.




Idealnym dodatkiem do każdego z powyższych będzie też lekka sałatka z arbuzem. Sama, oczywiście też stanowi doskonale zbilansowany posiłek. Lekka kolacja? Chętnie!


Lekka sałatka z arbuzem i miętą

Składniki:

  • miks sałat
  • spora garść czerwonych oliwek kalamata
  • małe pomidorki koktajlowe - żółte i czerwone
  • ogórek
  • garść świeżego kopru
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cebula cukrowa
  • ser feta
  • arbuz


Na sos:

2 ząbki czosnku rozetrzeć razem z cząbrem lub czubrycą i grubą solą morską na gładką masę. Do moździerza powoli dolewać oliwę z oliwek extra virgin (1/3 szklanki) i rozetrzeć. Dodać sok z połowy cytryny, trochę octu z białego wina
i dokładnie wymieszać. Na koniec należy jeszcze wmieszać łyżkę miodu lipowego
i odstawić.

Ogórki i pomidory kroimy w grube cząstki. Czerwoną cebulę w cienkie plasterki,
a cukrową w pióra. Do miski wrzucamy sałatę, dorzucamy pocięte na pół pomidorki. Na koniec dodajemy pokrojonego w trójkąty arbuza oraz oprószamy całość kawałkami sera feta. Sałatkę wstawiamy przed podaniem na pół godziny do lodówki. Pięknie wygląda udekorowana gałązką z pomidorami. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy posiekaną miętą.




Na koniec coś dla chętnych;) Nie nie nie - nie zapomniałam o deserze;) Domowe słodycze zawsze spoko:) W rozsądnych ilościach, oczywiście! Spróbujcie tych wyjątkowych jogurtowych babeczek z truskawką w środku i lekko chrupiącą warstwą z dodatkiem migdałów a Wasze życie nigdy nie będzie już takie samo!

Muffiny jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 12 małych truskawek


Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Do misy przełożyć wszystkie suche składniki, wymieszać widelcem i dodać wszystkie składniki mokre i ponownie wymieszać. Ciasta nie trzeba miksować:)
Nałożyć masę do 3/4 wysokości foremek. W środek każdej babeczki włożyć całą truskawkę, lekko ją docisnąć i posypać wierzch płatkami migdałowymi i cukrem perlistym.
Piec 30 do 40 minut. Na wierzchu powinna utworzyć się cudownie chrupiąca lekko lukrowana powierzchnia.




Życzę wszystkim takich Majówek, o jakich marzycie:) I oby pogoda nie zawiodła;) Żeby wręcz wynagrodziła nam te męki oczekiwania na prawdziwy atak lata:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers