wtorek, 2 maja 2017

Fit słodycze, mniam mniam! Granola, koktajl, lassi, chia, batony muesli, fit snickers, placuszki trójskładnikowe...

Cześć:)

Nareszcie przyszła prawdziwa wiosna! Najpierw przez tydzień lało bez przerwy, ale dzięki temu wszystko się pięknie zazieleniło:) Chyba miesiąc maj kocham najbardziej:) Zawsze jest to też dla mnie czas zmian;) Mam nadzieję, że w tym roku będą to same zmiany na lepsze:))) Pozostając w klimacie wiosny, motywacji
i trochę diety;), mam dla Was garść fit przepisów na pyszne i zdrowe słodkości. Pamiętajmy jednak, że im mniej cukru, tym lepiej;) Także wypróbujcie koniecznie moje propozycje, ale podczas Waszych własnych cheat days:)



Tradycyjnie, podpowiem Wam co najchętniej jem/ jadłabym na śniadanie. Jeśli choć raz upieczecie samodzielnie granolę, Wasze życie nigdy nie będzie już takie samo;) i na pewno nie zadowolicie się byle czym z marketu:P Sam dobór składników to już połowa sukcesu, a produkt finalny zaraz po wyjęciu z pieca, robi robotę. Jest to tak pyszne, że można jeść saute. Ciepła granola na chłodnym jogurcie jest przepyszna! Dodatek miodu w kontakcie z zimnem nabiera konsystencji nitek karmelu... No, niebo w gębie!

Składniki:

– 2 i pół szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
– pół szklanki migdałów
– pół szklanki nasion siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion dyni
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 szklanka rodzynek
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 3 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli


Orzechy laskowe i migdały kroimy na mniejsze kawałki – można je też lekko zblendować. Dodajemy pozostałe suche składniki (poza cynamonem) i dokładnie mieszamy. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy, dodajemy cynamon i wlewamy całość do suchej mieszanki. Dokładnie łączymy suche składniki z mokrymi, po czym przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Po przestygnięciu granoli dodajemy do niej rodzynki. Gotowe!




Kolejna propozycja to oczywiście zdrowy koktajl z dowolnych warzyw i/ lub owoców. Najbardziej smakują mi te na bazie mleka z dodatkiem banana
i awokado. Ich bogactwo dobroci, aksamitna konsystencja i cudowny smak gwarantują turbo pozytywny ładunek energii o poranku. Ale miksować można wszystko, no prawie;) także nie zabijajcie w sobie kreatywności i twórzcie nowe kombinacje kolorów i smaków. Warto też w zamrażarce mieć przygotowane porcje na raz w workach strunowych. To idealne rozwiązanie np. na cały tydzień. Wystarczy choćby w sobotę kupić większą ilość składników i pokrojone spakować do woreczków. A kiedy tylko najdzie Was ochota na koktajl, po prostu zblenderować owoce z mlekiem, sokiem czy czym tam chcecie:) 



U mnie na tapecie ostatnio były np. owoce leśne;) Polecam!

Inną opcją jest mango lassi. Idealnie gasi pragnienie i łagodzi ostrość potraw kuchni dalekowschodniej. Smak i zapach tego owocu zawsze kojarzy mi się
z latem. Jest niezwykle słodki i mocno żywiczny. Można go kochać albo nienawidzić. Ja zdecydowanie KOCHAM! Z mango, awokado i kiwi mam zasadniczo taki problem, że aby je zjeść muszę je kupić odpowiednio wcześniej;) Tzn. zwykle dojrzewają po około tygodniu leżakowania w towarzystwie jabłek:) Nie ma to jak dobre towarzystwo, absolutnie!




Składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka cukru*
  • szczypta zmielonego kardamonu 


Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. Gładki miąższ (bez włókien od pestki) włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę składników: jogurt, wodę, syrop klonowy lub miód, cukier i kardamon. Zmiksować długo
i dokładnie na gładki mus.




* cukier ZAWSZE można pominąć jeśli mango będzie bardzo słodkie i dojrzałe.




Pyszoza!!!


Kolejny fajny pomysł to pudding z chia. O zaletach tych nasion rozpisywać się już raczej nie muszę. Prawie wszystko już o nich zostało powiedziane, a jeśli i tak Wam mało, zachęcam do przejrzenia internetu;) Powiem tyle, że te niepozorne szaro-bure ziarenka maja moc i są mega uniwersalne. Pyszne w formie puddingu, ale można nimi posypywać choćby owsiankę albo też dosypywać do ciast i innych wypieków. Ten deser jest na tyle wygodny i łatwy w przygotowaniu, że można nawet pokusić się o wykon w biurze;)




Składniki:

  • 100 ml mleka [krowiego lub roślinnego]
  • puszka mleka kokosowego
  • 4 czubate łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • nasiona z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • maliny, jagody lub inne owoce, może też być np. mus jabłkowy

Do miski wlewamy oba mleka, dodajemy miód lub syrop z agawy, wsypujemy nasiona chia i nasionka waniliowe. Mieszamy to dokładnie łyżką a najlepiej mikserem. Odstawiamy do lodówki na noc lub na 4 godziny, aż chia pochłonie część płynu. Gdyby rano masa okazała się zbyt gęsta, można śmiało dodać odrobinę mleka krowiego lub roślinnego, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Wskazane jest też mieszanie całości od czasu do czasu:) Wybrane owoce miksujemy. Będą idealną bazą deseru, na wierzch wykładamy nasz pudding
i dekorujemy całymi owocami. 

W wersji @work wystarczy zalać chia zwykłym mlekiem z dodatkiem słodzidła
i wanilii na smak. Mieszać możemy podczas przerw na kawę, bo o fajkach to nawet nie wspominam...




Idealną przekąską do pracy są też domowe batony muesli. Ale pamiętajmy, że są one zwykle dość słodkie i zawierają masło. Także dawkujmy je sobie rozważnie;)


 


Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki rodzynków
  • ewentualnie słodzidło w odpowiedniej ilości (np. 20-30 g stewii, 40 g ksylitolu)
  • 50 g masła

Bakalie posiekaj. Płatki podpraż na gorącej patelni. Masło z ewentualnym dodatkiem słodzidła zagotuj w rondelku – miód dodaj do lekko ostudzonej, ale nie zimnej masy. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, masę wyrównaj, obciąż czymś ciężkim np. deską do krojenia i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie pokrój owsiane ciasto na kształtne batoniki.

Bakalie można wybrać sobie jakiekolwiek, według uznania;) Można posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, kakao itp.

Jest to świetny pomysł na zdrową słodką przekąskę. Takiego batonika można zawinąć w folię i nosić w torebce w razie ochoty na słodycze ;) Nie zawierają chemii, żadnych spulchniaczy, ani konserwantów.

Pamiętajcie jednak, że nie należy przesadzać. Mimo wszystko jest to spora dawka kalorii. To ma być tylko alternatywa na wilczy głód, a nie przekąska na co dzień ;)




Teraz przechodzimy do fit ciasta:) Będzie to snickers w wersji zdrowszej, bo spód będzie daktylowy, masa z kaszy jaglanej, a czekolada to olej kokosowy
i kakao. Brzmi dobrze? I smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:

– 200 g daktyli,
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
– 5 łyżek masła orzechowego,
– 150 g kaszy jaglanej,
– 2 łyżki kakao,
– 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki,
– 5 łyżek ksylitolu,
– 100 g orzeszków ziemnych,


Produkcję ciasta rozpoczynamy od ugotowania, wcześniej wypłukanej, kaszy jaglanej. W tym celu przygotowujemy 150 g kaszy jaglanej, którą gotujemy w dwa razy większej objętości wody do całkowitego jej wchłonięcia. Do ugotowanej kaszy dodajemy 5 łyżek ksylitolu, blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie zalewamy daktyle wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut, aż nieco zmiękną. Następnie odsączamy je i dzielimy na dwie części. Do jednej części (ok. 100 g daktyli) dodajemy 5 łyżek masła orzechowego i 2 łyżki kakao. Blendujemy,
a następnie zagniatamy jak ciasto. Przygotowujemy formę o wymiarach 15×25 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią przygotowany przed chwilą spód. Drugą część daktyli blendujemy z dodatkiem mleczka kokosowego, a następnie dodajemy do powstałej masy orzeszki ziemne. Pozostało już tylko ułożyć kolejno masy na blaszce. Na wyłożony wcześniej spód nakładamy masę z kaszy jaglanej, następnie daktylową masę z orzechami, a na samą górę roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki, a po upływie 2-3 h możemy cieszyć się smakiem domowego snickersa:)




Na koniec lekkie danie kolacyjne, które w sumie świetnie sprawdzi się także na śniadanie i o każdej porze dnia;) Są to ultra lekkie placuszki z tylko trzech składników. Moja córeczka je wprost uwielbia, a przygotowanie ich to bułka
z masłem
. Tanie, łatwe i szybkie do zrobienia - lubię to!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego bądź roślinnego)


Najpierw blendujemy suche płatki na mąkę, dorzucamy kawałki banana i mleko - blendujemy chwilkę do połączenia składników i od razu smażymy na oleju kokosowym. Podajemy z owocami, cukrem pudrem lub dżemem, najlepiej domowej roboty;)




Polecam wszystkie dzisiejsze przepisy, bo są po prostu sprawdzone i posmakują każdemu:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy