poniedziałek, 27 listopada 2017

Foodbook jesienny: smalec z fasoli, pudding z kaszy manny, falafel, biszkopt z owocami

Cześć,


dziś będzie foodbook, czyli kilka propozycji posiłków na cały dzień. Są to potrawy na tyle uniwersalne, że wcale nie musicie ich jeść tylko jesienią;) Zapraszam.



Zaczynamy od pasty śniadaniowej o wdzięcznej nazwie smalec wegetariański;) Tak, wiem - brzmi okropnie, ale smakuje zdecydowanie lepiej. Jest kremowa, aromatyczna, pachnie cytryną i delikatnie czosnkiem. Idealna do chleba. Długo się przechowuje i będzie idealna dla osób, które powoli przechodzą na wegetarianizm
i często brakuje im dobrze znanych dotąd smaków, tekstur i konsystencji...

Składniki:

  • 500 g świeżej fasoli lub 300 g suchej
  • 80-100 ml dobrej oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 1 cytryna


1. Fasolę zalewam dużą ilością wody i moczę przez całą noc. Gotuję do miękkości około godziny.
2. Ocieram skórkę z jednej umytej dokładnie cytryny i wyciskam z niej sok.
3. Fasolę ugniatam tłuczkiem do ziemniaków (lub blenderem - jak wolicie), wymieszałam z pieprzem, solą, oliwą, skórką i sokiem z cytryny. Najlepsza po nocy w lodówce;)





Na drugie śniadanie polecam coś na ciepło. Może to być wspomnienie
z dzieciństwa, czyli kasza manna na mleku podana w formie puddingu z owocami. U mnie były to brzoskwinie z puszki.





Składniki:

  • 65 g kaszy manny (trochę mniej niż pół szklanki)
  • 500 ml mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki cukru brzozowego (można mniej lub więcej wg swojego smaku), można zastąpić zwykłym lub miodem
  • 1 laska wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką pasty lub ekstraktu z wanilii)
  • 300 g truskawek lub innych owoców (świeżych lub mrożonych)
  • miód lub ksylitol do dosłodzenia owoców, (ilość wg własnych preferencji smakowych


Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Do odlanego, zimnego mleka dodać kaszę, wymieszać. Gdy mleko się zagotuję wyjąć z niego laskę wanilii, łyżeczką wydrążyć z niej nasionka i dodać je do mleka, wymieszać, dodać do niego rozrobioną w mleku kaszę i stale mieszając gotować na małym ogniu ok. 2-3 minut aż kasza znacznie zgęstnieje. Gotową przełożyć do słoiczków, kokilek lub pucharków. 





Na obiad proponuję falafel, czyli pulpety z ciecierzycy. Są niebywale smaczne, a z dodatkiem odpowiednich sosów, zdecydowanie zyskują na smaku. Przepis
 i wykonanie bajecznie proste!

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok. 500 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego


Przyprawy:

  • 3 łyżki gotowej mieszanki przypraw do falafeli lub:
  • po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
  • po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej





Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Namoczyć przez noc. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni C, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię. Podawać np. w chlebkach pita z sosem tahini, warzywami lub piklami, sałatą lodową.




A na podwieczorek najlepsze jest ciacho;) Jesienią nie ma nic lepszego od słodkości z jabłkami. U mnie najczęściej jest po prostu biszkopt z powciskanymi jakkolwiek ćwiartkami jabłek. Tym razem postanowiłam zaeksperymentować
i wrzuciłam plastry brzoskwiń z puszki, które zostały mi od puddingu. Wyszło znakomicie puszyste!

Podane składniki wystarczą na klasyczną tortownicę.

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody


Mąkę wymieszać ze skrobią w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników). Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Formę można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką). Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, poukładać pokrojone owoce na wierzchu delikatnie dociskając i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut
w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy