niedziela, 21 grudnia 2014

Słowo na niedzielę – piernik/ A cake of the day – A perfect Christmas Gingerbread

Do Świąt zostało już tylko 3 dni!
Dlatego planuję pokazać Wam jak najwięcej szybkich i prostych przepisów na świąteczne dania.
Dziś, przy niedzieli, zapraszam na ciasto. Przepis, który jest w mojej rodzinie od lat jest dziecinnie prosty i sprawdzony. Składniki zapewne znajdziecie w swoich lodówkach. A jeśli akurat nie macie np. przyprawy piernikowej, zawsze możecie zrobić ją sami:) Ja wzięłam 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczkę kardamonu i mielonego imbiru. Do tego „na oko” cukru waniliowego i trochę soli z chilli.

A teraz pora na przepis:

Składniki:
  • kostka margaryny
  • 1/2 szkl. mleka lub wody (wybieram wodę, ciasto jest bardziej puszyste)
  • 2 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • przyprawa piernikowa
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy

Margarynę, mleko lub wodę, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać 1/2 szkl. na polewę.

Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i przyprawy. Miksować razem ok. 5 minut. Wmieszać łyżką uprzednio ubitą pianę z białek.

Przełożyć ciasto do foremki i piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni C. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Z tych proporcji możemy upiec ciasto w klasycznej keksówce lub w dwóch silikonowych, gdyż zwykle są one mniejsze niż te blaszane.


3 days till Christmas left!
That's why I decided to show you more fast and simple recipes.
Today, on Sunday, I wanted to invite you for a cake. This recipe is very old, simple and verified;)
All ingredients in your fridge, for sure. And if not, well... you can create for example gingerbread spices by yourself:) I took 2 tea spoons of cinnamon, 1 tea spoon of cardamon and 1 tea spoon of minced ginger. I addded some vanillin sugar and chilli salt.

And this is a recipe:
Ingredients:
  • a bar of margarine
  • 1/2 cup of milk or water (I prefer water, because the cake is much more soft)
  • 2 cups of sugar
  • 4 tea spoons of cocoa
  • 4 eggs
  • 2 cups of flour
  • 1 table spoon of baking powder
  • gingerbread spices
  • some margarine and breadcrumbs to cover the baking tray

Margarine, milk or water, sugar and cocoa melt in a pot. Pour 1/2 cup of this chocolate mixture off. You will use it later;)
When the mixture will be cold, add flour, baking powder, yolks and spices. Mix it all for around 5 minutes. Using a spoon, mix a whipped egg white foam into a chocolate mixture. But you must be very gentle:)

Pour the mixture into a baking tray and bake it for around 1 hour in 180 degrees Celsius. When the cake will be completely cold, cover it with a chocolate sauce. Proportions are enough for 2 little silicone teacakes (baking trays).







A jaka u Was pogoda? Bo mnie obudziło coś mniej więcej takiego...

And how about the weather? I woke up today just like this...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers